Поділитись:

Загадкове світіння в небі на Волині: що це було

П'ятниця, 24 листопада 2023, 09:44
Загадкове світіння в небі на Світязі
Загадкове світіння в небі на Світязі

Стала відома природа незвичного атмосферного явища, яке зафіксували на Волині.

Нагадаємо: у селі Світязь зазнімкували світіння, яке заворожило місцевих мешканців. Відповідні фото опублікували в одній з місцевих спільнот. Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» розпитали, що це за природне явище і які причини його виникнення.

Про це у коментарі нам розповів доцент кафедри теоретичної та комп’ютерної фізики Волинського національного університету, викладач астрофізики Петро Трохимчук.

«Схоже на захід Сонця в турбулентній атмосфері. Як бачите там доволі багато невпорядкованих хмар. Так що це, напевно, розсіяння сонячного світла при заході Сонця в турбулентній (неоднорідній скорше) атмосфері», – пояснив науковець.

Явище «сонячного стовпа». Фото ілюстративнеЯвище «сонячного стовпа». Фото ілюстративне
 

Науковий співробітник Головної астрономічної обсерваторії НАН України Анатолій Василенко у коментарі журналістам «Конкурента» зазначив, що згадане атмосферне явище не є, насправді, чимось незвичним, хоча воно відносно рідко зустрічається.

Те, що показано на фото є явищем т.зв. «сонячного стовпа».

«Сонячний стовп» – це вертикальний стовп світла, що тягнеться вгору (зазвичай) або вниз (рідше) від Сонця. Сонячні стовпи зазвичай спостерігаються під час сходу або заходу сонця, коли сонячне світло відбивається від поверхонь «плиткоподібних» (пласких) гексагональних (шестикутних) кристаликів льоду, які гойдаючись зі сторони в сторону, опускаються вниз в товщі атмосфери. Ці кристалики пов’язані із тонкими хмарами на великій висоті (як-от перисто-шаруваті хмари)», – зазначив науковець Анатолій Василенко.

Явище «сонячного стовпа». Фото ілюстративнеЯвище «сонячного стовпа». Фото ілюстративне
 

Таким чином, ці «стовпи» насправді не є вертикальними променями як такими, а є сукупністю відблисків від мільйонів кристалів льоду. Стовпи набувають кольору Сонця та хмар, вони можуть виглядати білими, а іноді – жовтими, червоними та навіть фіолетовими.

Іноді вони виглядають як кілька вертикально нанизаних плям світла залежно від взаємного розташування кристалів у хмарах. Стовпи часто подовжуються і світлішають після заходу Сонця.

«На заключення додам, що варто розрізняти «сонячні стовпи» (sun pillars) та «світлові стовпи» (light pillars), оскільки остання виникають від міських ламп вуличного освітлення, хоча фізика їх виникнення та ж сама – відбите світло від пласких кристалів льоду в атмосфері. У нашому випадку, це чітко «сонячні стовпи» (sun pillars)», – додав співробітник готовної обсерваторії країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів