Поділитись:

Вчені з'ясували, що сперматозоїди вміють порушувати один з головних законів фізики

Неділя, 29 жовтня 2023, 02:59
Вчені з'ясували, що сперматозоїди вміють порушувати один з головних законів фізики

Науковці виявили, що людські сперматозоїди можуть рухатися крізь вʼязкі рідини за допомогою своїх «хвостів», кидаючи виклик третьому закону Ньютона.

Відповідне дослідження опублікували в журналі PRX Life, – повідомляє УП. Життя.

Третій закон Ньютона можна сформулювати так: «На кожну дію існує рівна і протилежна реакція». Він означає особливу симетрію в природі, коли протилежні сили діють одна проти одної. 

Однак природа хаотична, і не всі фізичні системи підпорядковуються цій симетрії.

Вчені вивчали механічні взаємодії сперматозоїдів та одноклітинних водоростей роду Хламідомонада та виявили, що перші переміщуються в рідині так, що порушують один із головних законів фізики – «На дію завжди є рівна і протилежна протидія».

Вони мають дуже еластичні джгутики і викривляють свої тіла під час руху так, що не викликають жодної реакції з боку навколишнього середовища.

Коли у 1686 році Ньютон задумав свої знамениті закони руху, він прагнув пояснити зв'язок між фізичним об'єктом і силами, що діють на нього, за допомогою кількох чітких принципів.

Однак ці принципи не завжди діють щодо мікроскопічних клітин, які опиняються в липких рідинах.

Кента Ішімото, вчений-математик з Кіотського університету, та його колеги досліджували сперматозоїди та інші мікроскопічні «плавці», щоб з'ясувати, як вони прослизають крізь речовини, які, в теорії, повинні чинити опір їхньому руху.

Вчені проаналізували експериментальні дані про людську сперму, а також змоделювали рух зеленої водорості хламідомонади.

Адже і водорості, і сперматозоїди для руху використовують схожі на хвости придатки, які називаються джгутиками.

Вʼязкі рідини зазвичай розсіюють енергію джгутиків, не дозволяючи сперматозоїду або одноклітинній водорості рухатися взагалі.

Але якимось чином еластичні джгутики можуть рухати ці клітини, не викликаючи реакції з боку навколишнього середовища.

Дослідники дійшли висновку, що хвости сперматозоїдів та джгутики водоростей мають «дивну еластичність», яка дозволяє цим їм рухатися, не втрачаючи при цьому багато енергії в навколишній рідині.

А Кента Ішімодо додав, що не лише сперматозоїди і водорості мають джгутики – тож вченим, ймовірно, вдасться знайти й інших порушників одного з головних законів фізики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів