Поділитись:

Луцька прокуратура судилась з ВНУ через захаращене університетське укриття (фото)

Вівторок, 21 листопада 2023, 13:25
Луцька прокуратура судилась з ВНУ через захаращене університетське укриття (фото)

Луцька окружна прокуратура подала позов проти Волинського національного університету через укриття, яке вже кілька років систематично не ремонтують, навіть попри повномасштабну війну.

Про це йдеться у рішенні Волинського окружного суду.

Прокуратура подала позов з вимогою зобов'язати керівництво університету привести до ладу протирадіаційне укриття в гуртожитку №4, на проспекті Соборності, 7. Адже його вже шість років не ремонтують, хоч щороку перевірка виявляє одні й ті ж порушення. В матеріалах справи зазначають, що захисна споруда може вмістити близько 640 людей, проте через вочевидь небажання університету її ремонтувати статус в укриття – обмежено готове.

«За оцінками стану готовності захисної споруди, працівниками Луцького РУ ГУ ДСНС України у Волинській області рекомендовано провести ремонт та техобслуговування всіх систем життєзабезпечення споруди, дообладнати споруду місцями для сидіння, провести косметичний ремонт», – йдеться у рішенні.

Такі порушення рятувальники виявляли ще з 2018 року, але університет їх так і не усував. Окрім згаданих порушень, працівники ДСНС ще знайшли пошкодження системи вентиляції корозією, відсутність покажчиків руху води, відсутність місткостей для питної води. Запірна арматура у споруді закривається із зусиллям, а внутрішня розводка потребує доукомплектації. В приміщенні відсутні системи зв`язку та оповіщення, немає автоматичної системи пожежогасіння та сигналізації, пожежні крани, додають в рішенні, потребують доукомплектації. Серед іншого – в університету ще бракує ряду документів на цю споруду.

Гуртожиток №4Гуртожиток №4

Врахувавши усі порушення, рятувальники рекомендували керівництву освітнього закладу привести захисну до ладу та забезпечити її усім необхідним, адже нею користуються вже понад 40 років, і хоча б косметичний ремонт там не завадив. Оскільки шість років цього ніхто не робив, за справу взялась прокуратура й подала позов проти університету. Але керівництво останнього вважає такі заяви правоохоронців безпідставними.

«В поданому до суду відзиві на позовну заяву відповідач вважає позовні вимоги безпідставними, необґрунтованими, і такими, що не можуть бути задоволені. Адже відповідачу надавались рекомендації, що не є примусом до вживання заходів, а укриття є придатним для використання за призначенням та не несе жодної загрози життю та здоров`ю людини», – йдеться у відзиві позовної заяви.

Такі переконання суду видались безпідставними, тому він став на бік прокуратури й задовольнив її позов проти Волинського національного університету.

«Вказані порушення із року в рік є однаковими, що свідчить про їх тривалий характер та, як наслідок, невжиття відповідних заходів балансоутримувачем (університетом, – ред.) з метою усунення зафіксованих порушень та приведення захисної споруди у стан придатний до готовності», – йдеться у рішенні.

На час розгляду справи університет не надав необхідних доказів про готовність укриття в гуртожитку №4 до використання, а це, зазначають судовому рішенні, суперечить інтересам держави. Оскільки вже майже два роки йде велика війна, а укриття так і не відремонтували.

Суд позов задовольнив повністю та зобов'язав Волинський національний університет привести у стан готовності захисну споруду. Проте заклад освіти ще може не погодитися з таким рішенням та подати апеляцію.

Як інформує депутат Луцької міської ради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Андрій Лучик у своєму телеграм-каналі, гроші на ремонти в університету є, але їх витрачають на ремонти в корпусах, а не на бомбосховища.

«Гроші на ремонти у ВНУ є. Але їх пустили на ремонт в лабораторному корпусі під медичний факультет. Це чергове свідчення пріоритетів нинішнього керівництва університету. Суд прогнозовано зобов'язав ВНУ усунути вказані недоліки в укритті гуртожитку. Проте ректор вже три роки не виконує рішення суду, не надавши мені інформацію про заробітні плати працівників університету. Цікаво, скільки років знадобиться, щоб Цьось виконав рішення з облаштування бомбосховища?» – резюмує Андрій Лучик.

Андрій ЛучикАндрій Лучик

Ми уже писали, що Андрій Лучик на початку 2020 року подавав запит на доступ до публічної інформації, щоб отримати інформацію про зарплати працівників ВНУ за 2019 рік. Але йому її не дали. Він подав до суду – виграв і першу інстанцію, і апеляцію. Рішення набрало законної сили ще 18 грудня 2020 року. Але інформацію про зарплати працівників ВНУ так і не надали.

Довідково:
Будівля гуртожитку № 4 побудована у 1982 році. Житлова система – секційна, кімнати розраховані на 2, 3 та 4 осіб. У гуртожитку проживає 650 студентів з шести факультетів вишу.

Нагадаємо: у гуртожитку №2 Волинського національного університету імені Лесі Українки – нашестя тарганів, деякі кімнати кишать шкідниками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
13 квітня 2024
10 квітня 2024
09 квітня 2024
19 березня 2024
20 лютого 2024
13 лютого 2024
11:33
09 лютого 2024
07 лютого 2024