Поділитись:

Найбільший водоспад у світі насправді знаходиться під водою: як це можливо (відео)

Субота, 11 листопада 2023, 02:59
Найбільший водоспад у світі насправді знаходиться під водою: як це можливо (відео)

Найвищий водоспад на Землі насправді знаходиться під водою і має висоту 3,5 кілометра. У порівнянні з ним найвищий безперервний водоспад на суші, – Анхель – загальною висотою 979 метрів, виглядає досить непоказно. 

Найвищий водоспад називається «Водоспадом Данської протоки» і знаходиться під Датською протокою між Гренландією та Ісландією. Про це пише IFLScience, – передає УНІАН.

Тут вода падає з Гренландського моря в море Ірмінгера на висоту більше 3 кілометрів, що більш ніж утричі перевищує висоту знаменитого водоспаду Анхель у Венсуелі.

Водоспад також має вражаючу ширину в 160 кілометрів. Кожну секунду він занурює близько 5 мільйонів кубічних метрів води - це майже 2000 ніагарських водоспадів при піковому потоці.

Водоспад, який ще називається «Катарактою Данської протоки», розташований глибоко під поверхнею моря і був виявлений в 1989 році.

Але як може існувати підводний водоспад, інакше кажучи, як вода може падати у воду? Як зазначає Національна океанічна служба США (NOS), вся справа в температурі води. Холодна вода щільніша за теплу, тому, коли морозна вода північних морів, що тече на південь, зустрічається з більш м'якою водою моря Ірмінгера, вона тоне. Більш холодна і щільна вода витісняє більш теплу, спадаючи по колосальному провалу на морському дні, і утворюючи феноменальний водоспад.

Однак, глобальне потепління не є союзником підводного водоспаду. Оскільки зміна клімату продовжує наростати, океани стають теплішими, збільшується приплив прісної води, а також зменшується утворення морського льоду, і все це призводить до зменшення обсягу холодної, щільної води, що стікає вниз.

«Хорошим прикладом є каталонське узбережжя, де зменшення кількості трамонтанських днів (Трамонтана холодний північний і північно-східний вітер в Італії, Іспанії, Франції, Хорватії, – ред.) взимку в Ліонській затоці і на північ від каталонського узбережжя викликає ослаблення цього океанографічного процесу, який має вирішальне значення в регулюванні клімату і має великий вплив на глибоководні екосистеми», – говорить професор Анна Санчес-Відаль, яка очолює експедицію з дослідження «Катаракти данської протоки».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
20 квітня 2024
12 квітня 2024
28 березня 2024
21 березня 2024
14 березня 2024
13 березня 2024
12 березня 2024
29 лютого 2024
28 лютого 2024