Франція передасть 200 млн євро військової допомоги Україні( фото)

Середа, 08 листопада 2023, 18:07

Уряд Франції анонсував виділення додаткових 200 мільйонів євро для фонду підтримки української армії, з якого фінансуються закупівлі озброєння.

Про це повідомляє видання Franceinfo з посиланням на міністра збройних сил Франції, – пише Мілітарний.

7 листопада Себастьєн Лекорню повідомив, що Франція передасть 200 мільйонів євро до фонду підтримки України.

«Проголосували в комітеті за поправку, що відкриває можливість виділення ще 200 мільйонів євро для фонду підтримки України. Це дасть нам змогу розпочати реалізацію нової стратегії з придбання нової техніки для української армії», – заявив міністр.

Мова йде про спеціальний фонд, що був створений Францією в жовтні 2022 року для фінансування українських військових потреб.

Завдяки йому Україна може закуповувати за кошти фонду озброєння безпосередньо у французьких виробників та працювати з французькою оборонно-промисловою базою.

 

Залучення фонду

Відомо, що на початку цього року Україна замовила у французької компанії Thales радіолокаційну станцію виявлення повітряних цілей Ground Master 200 (GM200). Закупівля була профінансована зі спеціального фонду підтримки України.

Ця РЛС здатна працювати як самостійно так і в кооперації із західними системами протиповітряної оборони. Зокрема, РЛС входить до складу ЗРК SAMP/Т, що використовуються українськими Повітряними силами.

Крім того, з початку цього року Україна розпочала закупівлі великих партій корпусів для 155-мм артилерійських боєприпасів у французького заводу Forges de Tarbes.

 

13 червня завод Forges de Tarbes отримав замовлення на постачання 60 000 корпусів, призначених для виробництва 155-мм снарядів, які будуть поставлені в 2024 році.

Невідомо чи підуть замовлені частини артилерійських боєприпасів на європейські підприємства для подальшого збирання або ж надійдуть в Україну.

Однак в серпні міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін повідомив про намір розгорнути виробництво 155-мм артилерійських снарядів стандарту НАТО до кінця 2023 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: