Поділитись:

Волноваський гирьовик із Луцька встановив світовий рекорд у Сербії (фото)

Середа, 08 листопада 2023, 09:35
Волноваський гирьовик із Луцька встановив світовий рекорд у Сербії (фото)

Переселенець із Донеччини Євген Нескреба, який другий рік живе на Волині, повернувся з Сербії, де встановив рекорд світу серед ветеранів у поштовху гирі вагою 24 кг довгим циклом.

Про це повідомила пресслужба Благодійного фонду «Сучасна Україна».

За 10 хвилин, не випускаючи гирю з рук, зробив 133 підйоми. Попередній світовий рекорд серед чоловіків від 40 до 49 років був лише 95 разів.

Окрім цього, він здобув для України кілька золотих медалей, оскільки заявився на Чемпіонат світу з гирьового спорту одразу у трьох номінаціях. Змагання відбувались у місті Белград і організувала їх Міжнародна федерація гирьового спорту.

Євген пригадує, що перше тренування у нього було 35 років тому 29 жовтня. У день, коли всі школярі сільської школи, в якій він навчався, пішли на осінній бал, він пішов на перше тренування з гирьового спорту. Йому було, 12 і спочатку він вчився та відточував техніку на швабрі. Легких гир, які були б йому тоді під силу, не було, тож за допомогою швабри підготувався і вже за рік поїхав на перший турнір.

За цей час мотивація розвиватись та брати участь у змаганнях на різних рівнях – від звичайних спартакіад до чемпіонатів світу, не зникла. За ці роки Євгену вдалося завоювати близько 650 нагород, останні 50 відзнак він отримав лише за два роки війни. Адже, оговтавшись після переїзду з Донеччини на Волинь, знайшов гирі та відновив тренування.

Коли тікали з родиною з-під обстрілів, усі 600 нагород, які від дбайливо зберігав у спеціально облаштованому кабінеті. За два дні після їхньої евакуації, будинок розбомбили. Половину медалей та кубків йому вдалося відновити - організатори чемпіонатів надіслали йому дублікати нагород вже на Волинь.

Завдяки гирьовому спорту, Євгену єдиному із класу вдалося вступити до вишу. Він став студентом Харківського інституту фізичної культури. Після завершення інституту працював тренером і досі не зраджує покликання.

Аби не втрачати форму і перебувати у єдиній ваговій категорії, старанно дотримується режиму та не пропускає тренувань, бо азарт до перемоги та бажання представляти Україну на інших чемпіонатах не дає розслабитись. У грудні Євген Нескреба сподівається поїхати на Чемпіонат Європи в Італію і вже заручився підтримкою президента Благодійного фонду «Сучасна Україна» Володимира Гавриша.

Участь у чемпіонаті світу в Сербії Євгену оплатив амбасадор благодійного фонду «Сучасна Україна» у країнах Балканського півострова Драшко Ачимовіч. Зі слів спортсмена, це дуже цінний досвід і якогось роду терапія, бо нові горизонти, знайомства та відзнаки допомагають розвіяти сумні думки та віднайти сили рухатись далі.

Волноваський гирьовик із Луцька встановив світовий рекорд у Сербії (фото)Волноваський гирьовик із Луцька встановив світовий рекорд у Сербії (фото)Волноваський гирьовик із Луцька встановив світовий рекорд у Сербії (фото) 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів