Поділитись:

Які психічні розлади найбільш поширені у старшому віці

Понеділок, 06 листопада 2023, 06:34
Які психічні розлади найбільш поширені у старшому віці

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, понад 14% людей у віці 60+ має той чи інший психічний розлад. 

Які розлади найбільш поширені у старшому віці, та як піклуватися про психічний добробут старших людей, розповіли у Міністерстві охорони здоров’я. Про це пише УП.Життя.

Деменція – незворотний поступовий занепад мисленнєвих функцій (здатності логічно мислити, давати собі раду з буденними справами, пам’ятати і згадувати потрібну інформацію, відчувати адекватні ситуації, емоції). Як пише News In Health, є кілька типів деменції, як от хвороба Альцгеймера, васкулярна деменція тощо.

Тривожний розлад. Часто тривога з'являється без причини, проявляється неспокоєм, панічними нападами, підозрі в неіснуючих себе хвороб, фобіях, зокрема соціофобії чи в нагромадженні мотлоху.

Депресія. Проявляється поганим настроєм, апатією, плаксивістю, відмовою від їжі, порушенням сну.

Психотичні симптоми. Мова йде різноманітні галюцинації, агресію й так звану ажитацію, коли людина постійно безладно метушиться, рухається, щось говорить і не піддається заспокоєнню.

Часто кілька розладів можуть бути одночасно чи взаємно збільшувати ризик виникнення. А самі люди рідко коли підозрюють, що з ними щось пішло не так, і не шукають допомоги. 

Як подбати про психологічне здоров'я старших людей

Прийом антипсихотичних препаратів. Так буде легше і самій людині, і її оточенню, адже агресія часто може призвести до неусвідомлених дій та навіть застосуванням фізичної сили старшою людиною. Стосовно прийому медикаментів обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

Зменшення хронічного болю. Хронічний біль (в суглобах, наприклад, чи в животі) може стати поштовхом до того чи іншого психічного розладу. Тому його слід за можливості усувати й зменшувати.

Здоровий сон. Порушений сон дуже посилює тривожність та збільшує ризик інсульту. Здоровий сон – це база психічного добробуту.

Щоденна рухова активність. Навіть якщо людина малорухома, потрібно тренувати ті частини тіла, які рухаються. Нашими рухами керує мозок, тому рухова активність –  це певне тренування і для нього. За змоги – прогулянки, танці, адже під час цього у мозкові виділяється фактор росту, який підтримує життя нейронів і не дає їм гинути. 

Стримування остеопорозу. Остеопороз – це поступова втрата міцності і щільності кісток. 

Тривале лежання з травмою часто означає соціальну ізоляцію, відчуття безпорадності та збільшений ризик інсульту. А це –  передумови для психічних розладів. Тому збереження щільності кісток – це й піклування про психічне здоров’я теж.

Вітаміну D та кальцію для цього замало – потрібні й певні рецептурні препарати. Тому варто звернутися до лікаря для призначення схеми лікування. 

Сенсорна стимуляція. За потреби – слуховий апарат, підбір окулярів. Достатні для спілкування і ведення побуту зір та слух – це ще одна запорука повноцінного життя, впевненості в собі і можливості спілкуватися. Навіть людям на пізніх стадіях деменції важлива сенсорна стимуляція – музика їхньої молодості, яскраві кольори, сонячне світло.

Організація побуту. Продумана дітьми, друзями чи соціальними працівниками організація побуту, наприклад, світло, що вмикається на рух, підписані шухляди, органайзер для таблеток, конфорки з газ-контролем. Так буде менший ризик травм і втрати мобільності і як наслідок, кращий настрій, відсутність відчуття власної безпорадності.

Спілкування з рідними, друзями. Соціальна ізоляція, брак контактів – це потужний прискорювач розумового занепаду й розладів. Але розмови телефоном раз в день замало.

Достатнє харчування. Раціон, в якому достатньо клітковини, білка, жирів, складних вуглеводів – це гарантія адекватної роботи імунної системи і профілактика запальних процесів. 

Діяльність. Це може бути час із онуками, перегляд кіно, читання, рукоділля, садівництво, танці, плетіння маскувальних сіток, спілкування із сусідами, прогулянки.

Надрукувати
мітки:
коментарів
01 травня 2024
24 квітня 2024
04 квітня 2024
19 березня 2024
05 березня 2024
01 березня 2024
01 грудня 2023
21 жовтня 2023
11 жовтня 2023
03 жовтня 2023