Поділитись:

90% українців мають хоча б один симптом, який свідчить про потребу психологічної допомоги, – МОЗ

Середа, 11 жовтня 2023, 17:44
90% українців мають хоча б один симптом, який свідчить про потребу психологічної допомоги, – МОЗ

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що до 90% українців мають хоч один симптом, який свідчить, що їм необхідна психологічна допомога, а 50% українців, які перебувають в країні, потребуватимуть психологічної допомоги.

Про це він сказав у ефірі телемарафону «Єдині новини» 10 жовтня, передає «Укрінформ».

«За останніми опитуваннями ми бачимо, що 90% українців мають хоча б один із симптомів, який веде до того, що людина потребуватиме психологічної допомоги. В цілому говоримо про 50% українців, які сьогодні перебувають на території нашої держави і потребуватимуть психологічної допомоги різного ґатунку: це може бути і самодопомога, допомога у сімейного лікаря, професійні консультації психологів відповідного профілю, психіатрів», – сказав Ляшко.

Він зауважив, що в Україні запущена «Всеукраїнська програма ментального здоров'я «Ти як?» за ініціативи першої леді Олени Зеленської. За його словами, на сайті програми є «аптечки першої психологічної допомоги».

«Вони прості, показують, як виявляти певні причини, тривожні "дзвіночки", на які треба реагувати, прописано, як це можна зробити. Якщо це важко зробити, проконсультуйтеся зі своїм сімейним лікарем. Сьогодні вже понад 17 тисяч сімейних лікарів пройшли курси по mhGAP, а всього такі курси в нашій системі охорони здоров'я пройшли понад 40 тисяч медичних працівників. Тому точка входу для того, щоб проконсультуватись, для того, щоб вам роз'яснили, що робити, чи потрібно реагувати на ті симптоми, які вас турбують, – це, як завжди, сімейний лікар», – сказав Ляшко.

За його словами, близько 80% проблем людина може виявити за допомогою самодіагностики і вирішити самостійно, у 20% – вже будуть потрібні спеціалісти, психологи, психотерапевти, можливо, лікування.

Він додав, що до реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров'я залучені майже всі міністерства.

Так, у МОЗ це проєкт mhGAP за програмою ВООЗ, який дозволяє під час спілкування з людиною, котра звернулась до свого сімейного лікаря, виявляти ті симптоми, які свідчать про те, що цій людині треба допомогти. Тоді лікар вже на рівні первинної меддопомоги сам визначає, чи він може допомогти, чи пацієнт потребує перенаправлення до профільного консультування психологом або до амбулаторної психіатричної допомоги.

Також, за його словами, Міністерство соціальної політики запустило послугу життєстійкості, до якої долучені психологи, соціальні працівники, навчені працювати з людьми, допомагати вирішувати проблему. Це можуть бути консультації психологів, групові вправи або перенаправлення до лікаря.

Окрім того, у Міністерстві освіти та науки є психологи, інтегровані в освітній процес, у школи, які повинні виявляти зміни ментального здоров'я серед дітей і, в разі необхідності, направляти їх далі по системі. 

Ляшко додав, що психологи є в системі Міноборони та МВС, вони спрямовані на роботу зі специфічними проблемами і можуть рекомендувати певні речі для психологічної реабілітації військовим.

Довідково:
Mental Health Gap Action Programme (mhGAP) – глобальна програма ВООЗ, спрямована на підвищення доступу до послуг з охорони психічного здоров’я шляхом залучення медпрацівників первинної ланки медичної допомоги до надання послуг пацієнтам із психічними розладами.
Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?» була запущена за ініціативи першої леді Олени Зеленської у квітні 2023 року. Програма покликана створити систему сервісів і послуг, які зможуть різними способами та дієвими механізмами підтримати українців у час повномасштабної війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
01 травня 2024
24 квітня 2024
04 квітня 2024
19 березня 2024
05 березня 2024
01 березня 2024
01 грудня 2023
06 листопада 2023
21 жовтня 2023
03 жовтня 2023