Поділитись:

На Волині у двох дошкільнят знайшли інфузорій-паразитів

Вівторок, 24 жовтня 2023, 10:21
Балантидій кишковий під мікроскопом
Балантидій кишковий під мікроскопом

На Волині у двох дошкільнят медики виявили паразитарне захворювання – балантидіаз, яке викликають одноклітинні паразити.

Про це у вівторок, 24 жовтня, повідомили на сайті ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ».

«Паразитарні захворювання досить поширені серед дітей і дорослих та негативно впливають на організм людини. Гельмінти і патогенні найпростіші (протозоонози) пригнічують імунні реакції, зумовлюють алергії, розлади травлення і порушення функцій внутрішніх органів. Продукти життєдіяльності паразитів отруюють організм людини, ускладнюється перебіг супутніх захворювань. Окрім того, через таких «непроханих гостей» може сповільнюватися розвиток дітей і зменшуватися працездатність дорослих.

Через різноманітність клінічних проявів діагностика паразитарних захворювань ускладнена, що може спричинити неадекватне лікування», – йдеться у дописі.

Нещодавно при дослідженні зразків біоматеріалу двох дітей дошкільного віку фахівці центру виявили збудник балантидіазу. Тривалий час у дітей спостерігалися розлади травної системи, були болі в животі.

Балантидіаз – кишкове захворювання з виразковим ураженням товстої кишки і симптомами загальної інтоксикації. Його збудником є одноклітинний мікроорганізм – балантидій кишковий. Резервуаром для цього паразита часто є свині, іноді ним заражаються пацюки й собаки. У деяких випадках інвазована людина може стати джерелом інфекції для інших.
Механізм передачі – фекально-оральний. В організм людини балантидії потрапляють через брудні руки, воду, овочі, фрукти та інші харчові продукти. Додатковим чинником передачі збудника може бути ґрунт, а також синантропні мухи (ті, котрі адаптувалися до життя поблизу людини).
Гостра форма балантидіазу характеризується явищами інтоксикації і симптомами коліту. Виникають головний біль, нудота, часта блювота, сильні болі в животі, діарея. У кишківнику утворюються ерозії та виразки. Гостра форма може тривати до двох місяців.

Зазначають, що, якщо хворобу не лікувати, вона стає хронічною, з рецидивами. Ця форма може тривати 5-10, а іноді й більше років. Ускладненнями хронічного балантидіазу можуть бути кишкові кровотечі, гострий апендицит, перфорація виразок товстої кишки з розвитком гнійного перитоніту,

При своєчасному розпізнаванні та адекватному лікуванні прогноз щодо балантидіазу сприятливий.

«Більшість людей не підозрює у себе ураження гельмінтами та патогенними найпростішими. Виявити паразитів можливо тільки провівши обстеження. Це допоможе отримати адекватне лікування і прискорить одужання», – додали у центрі контролю та профілактики хвороб.

Спеціалісти мікробіологічної лабораторії Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб здійснюють паразитологічні дослідження на виявлення кишкових гельмінтів (аскарид, гостриків, токсокар, волосоголовців), дирофілярій та патогенних найпростіших (лямблій, бластоцист).

Лабораторія розташована у Луцьку за адресою: проспект Волі, 55. Контактні телефони: (0332)75-77-80, (0332) 75-75-66.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів