Поділитись:

На Волині родину ромів з трьома дітьми виселяють із закинутого будинку

Вівторок, 24 жовтня 2023, 08:48
На Волині родину ромів з трьома дітьми виселяють із закинутого будинку

Сім’я ромів приїхала із Закарпаття й облаштувалася в закинутій шкільній майстерні в селі Запруддя. Звідти її нібито зібралися виселити.

Молодій мамі Христині Кулак – 22 роки. У неї троє малюків: хлопчики трьох і двох років та чотиримісячна дівчинка. В’ячеслав Юзепчук – тато дівчинки – привіз Христину на Волинь із Закарпаття, – пише ІА «Волинські Новини» з посиланням на ТРК «Аверс».

«У мене жилья нема. Їхня баба (киває на синів, – ВН) вигнала мене з хати... Мою маму позбавили прав. Тато помер. Із дєтства я кругла сирота. Я не ходила в школу, як другі діти. Я пропускала уроки. Мама поздавала нас по дєтдомах… Мені ще в Батьові (село в Закарпатській області, – ВН) розбили голову», – каже Христина.

Як зізнається дівчина, вона не вміє ні писати, ні читати, хоч вчилася на муляра, штукатура. Першу дитину народила у 18 років. Розповідає, що жила з чоловіком на орендованій квартирі. Від нього має двох старших дітей. Потім чоловік, з її слів, покинув сім’ю.

На Волинь Христину разом із дітьми перевіз В’ячеслав.

«Я була вкрала в чоловіка телефон. У простої людини. Далі на мене написали заяву. Прийшла міліція, забрала мене. Начали в мене об’єснєнія брати. Я з переляку розбила була телефон», – говорить дівчина.

Як переконує Христина, щоб відмічатися, поки тривали суди, їй із малюками надали під житло приміщення школи, з якого нині виселяють. Просить, аби її з дітьми не виселяли з розваленого будинку, бо немає де подітися.

Як так сталося, що сім’я опинилася в занедбаному будинку без вікон, журналісти намагалися з’ясувати в секретаря Сошичненської громади Анатолія Приймака.

«Вони самі заселилися туди. Вони самовільно заселилися… Я розумію, що троє діток. Там діти не були зареєстровані навіть. Ми допомагали їм. Вони в Камінь-Каширську зареєстрували дитину», – розповідає Анатолій Приймак.

У соціальній службі громади про ситуацію знають. Навіть навідувалися до родини, але жодної допомоги не надали.

«Коли я про це дізналася, то я їздила обстежувати. Вони сказали, що умови проживання будуть змінювати, – говорить представниця служби у справах дітей Сошичненської громади Наталія Комінчук. – Значить, я за вашим повідомленням їду, роблю обстеження умов проживання, ставляю їх на облік і буде підніматися питання про те, щоб забирати дітей, тому що діти не можуть жити в таких умовах».

За вкрадений телефон Христина отримала умовний термін. У будинок її поселяли на час слідства, під нічний домашній арешт. Ця будівля – стара майстерня, яка належить закинутій школі. Цей навчальний заклад закрили. Таких на Волині дуже багато. І більшість приміщень таких шкіл розвалюються або їх розграбовують.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів