Поділитись:

У Кабміні підтримують законопроєкт, який уможливлює реєстрацію партнерів однієї статі

Четвер, 19 жовтня 2023, 11:00
У Кабміні підтримують законопроєкт, який уможливлює реєстрацію партнерів однієї статі

Міноборони змінило позицію й підтримало законопроєкт про реєстровані партнерства. Міністерство юстиції також готове підтримати законопроєкт і готує до нього правки до другого читання.

Про це заявила депутатка Інна Совсун, показавши відповіді міністерств.

У відповіді міністра оборони Рустема Умєрова зазначається, що законопроєкт про реєстровані партнерства підтримують у цілому. А втім пункт про те, що заяву військового про партнерство можуть зареєструвати без його/її фактичної присутності, поки боєць виконує свої обов'язки, пропонують застосовувати лише під час воєнного стану, – пише Громадське. 

У відповіді Мін'юсту законопроєкт оцінюють як «перший прогресивний крок до конструктивного діалогу із суспільством, що спрямований на створення правового механізму захисту прав людини та її основоположних свобод».

Мін'юст знайшов у законопроєкті недоліки «у частині відсутності належної юридичної визначеності», але це не завадить депутатам голосувати за нього. Якщо законопроєкт підтримають у першому читанні, Міністерство юстиції готове надати свої пропозиції щодо правок до другого читання.

Якщо ж законопроєкт у першому читанні відхилять, Мін'юст буде подавати на розгляд уряду альтернативний законопроєкт.

«Тепер ініціатива цілковито за парламентом, який має підтримати законопроєкт у першому читанні й дати можливість Мін'юсту внести свої правки у другому. Адже досі негативні висновки цих міністерств блокували подальше просування законопроєкту в парламенті», – пише Совсун.

Законопроєктом №9103 пропонують запровадити реєстроване партнерство (яке також називають «цивільним») як добровільний сімейний союз двох повнолітніх людей однієї чи різних статей.

Після реєстрації партнери можуть набувати статусу близьких родичів, а саме: члена сім’ї першого ступеня споріднення одне щодо одного незалежно від того, чи проживають вони фактично разом і чи ведуть спільно домашнє господарство.

Автори законопроєкту пояснюють, що хочуть захистити права військових, які не можуть офіційно оформити свої стосунки, бо їхні партнери чи партнерки однієї з ними статі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів