Поділитись:

Кількість жінок у лавах ЗСУ за два роки зросла на 40%

Понеділок, 16 жовтня 2023, 23:36
Кількість жінок у лавах ЗСУ за два роки зросла на 40%

У Збройних силах України служить на 40% більше жінок, ніж у 2021 році, і за останні 2 роки кількість жінок у війську зросла на 12 тисяч.

Зараз службу проходить майже 43 тисячі військовослужбовиць, повідомляє Міністерство оборони України.  

У відомстві розповіли про зміни на шляху до гендерної рівності в армії за останні роки. 

Зокрема, в Україні скасували офіційні обмеження для доступу військовослужбовиць до усіх посад.

«Якщо раніше жінки могли проходити службу на посадах переважно медичних спеціальностей, зв'язківців, бухгалтерів, діловодів і кухарів, то нині – жінка в армії може бути водієм, гранатометником, заступником командира розвідгрупи, командиром БМП, ремонтником, кулеметником, снайпером тощо», – кажуть у МОУ.

Контракт на проходження військової служби можуть укласти жінки віком 18 до 60 років, як і чоловіки (раніше віковий поріг у жінок сягав 40 років).

Також жінкам надали можливість здобувати військову освіту всіх рівнів.

«З 2019-го року уряд дозволив вступати до військових ліцеїв дівчатам. Жінки, які у майбутньому бачать себе офіцерами ЗСУ, мають доступ до усіх рівнів військової освіти. Їм дозволено опановувати ті самі спеціальності, що і чоловікам, а згодом і служити за широким переліком посад», – повідомляє МОУ.

Серед інших змін, у ЗСУ з’явились тренінги й семінари щодо рівноправності українського війська, гендерна експертиза для документів, які розробляє МОУ, посада позаштатного радника з гендерних питань у системі Міноборони та ЗСУ тощо.

«Продовжується робота над матеріально-технічним забезпеченням військовослужбовців-жінок. Зокрема, створення нових зразків військової форми та засобів індивідуального захисту з урахуванням антропометричних даних.Ведеться регулярна робота щодо заходів із запобігання сексуальним домаганням та іншим порушенням прав людини», – також звітує відомство.

 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

​​​​​​​

 

Надрукувати
мітки:
коментарів