Поділитись:

COVID-19 не зник: волинян закликають вакцинуватися

Понеділок, 16 жовтня 2023, 13:45
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Минулого тижня на Волині зафіксували 83 випадки захворювання на COVID-19, у медзаклади госпіталізували 35 пацієнтів.

Про це розповіла головний державний санітарний лікар Волині Наталія Янко, повідомляє ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ».

Зі слів Наталії Янко, новою та досить поширеною проблемою є постковідний синдром, або тривалий COVID-19. Найчастіше він розвивається у тих, хто важко переніс коронавірусну хворобу. Проте може траплятись і в людей з її безсимптомним перебігом. Тривалий COVID-19 дуже індивідуальний: від втоми, слабкості, зміни нюху та смаку до запалення серцевого м’яза, труднощів з концентрацією, депресії та інших симптомів.

«За літній період ми забули про коронавірус. Однак, це не означає, що він зник. Природа збудників така, що вони мутують та адаптуються до існування в нових умовах... Ми повинні розуміти, що чим вищий рівень вакцинованих – тим менше буде виникати мутацій коронавірусу. Лише при охопленні вакцинацією не менше 70 % населення можна зупинити поширення вірусу», – підкреслила Наталія Янко.

Основою для захисту від тяжкого перебігу COVID-19 є курс із трьох щеплень. Тобто, дві дози первинної вакцинації та перше бустерне щеплення, яке вводять через 5 місяців. Усі наступні щеплення після третього – це додатковий бустер. Він рекомендований пацієнтам із групи ризику тяжкого перебігу COVID-19. А саме:

  • віком понад 60 років;
  • із серйозними супутніми захворюваннями;
  • медичним працівникам і тим, хто контактує з великою кількістю людей.

На сьогодні, наголосила Наталія Янко, жодних підстав для припинення вакцинації проти COVID-19 немає. Слід пам’ятати, що люди, які не були щеплені проти COVID-19, мають вищий ризик розвитку постковідного синдрому.

Всього в області вакциновано 47 % дорослих (близько 358 тисяч осіб). 45 % із них отримали повний курс вакцинації (понад 343 тисячі). Першою бустерною дозою вакциновані близько 62 тисяч мешканців, другою бустерною дозою – понад 5 тисяч.

На сьогодні понад 14 тисяч волинян не отримали другу дозу протиковідної вакцини, понад 280 тисяч – третє щеплення від COVID-19, тому є незахищеними від коронавірусної інфекції.

Наразі Волинь забезпечена в достатній кількості вакциною «Comirnaty/Pfizer-BioNTech». Також наявна вакцина від «Comirnaty від Pfizer-BioNTech» для дітей віком від 5 до 11 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів