Поділитись:

Чи справді треба приймати вітаміни у таблетках

Понеділок, 16 жовтня 2023, 05:23
Чи справді треба приймати вітаміни у таблетках

Вітамін – це термін, яким описують низку необхідних для людини органічних сполук, які організм виробляє часто в недостатніх кількостях.

Зазвичай організм отримує необхідні вітаміни з їжі. Ці хімічні речовини виконують широкий спектр завдань, допомагаючи організму рости, розмножуватися або просто виживати.

Про те, хто відкрив вітаміни, чому їх називають літерами і чи варто їх приймати самостійно, пише УП.Життя.

Хто відкрив перші вітаміни

Насправді не було жодного відкриття, яке виявило категорію вітамінів.

Однак наприкінці ХІХ століття хіміки та біологи пролили світло на складність людського харчування.

Вчені усвідомлювали, що здорове харчування повинно складатися не лише з правильного балансу білків, вуглеводів, жирів і мінералів.

Різноманітні дослідження росту та розвитку тварин вказували на існування додаткових факторів.

У 1901 році голландський вчений Герріт Грінс припустив, що дефіцит поживних речовин може бути причиною спалаху руйнівної хвороби під назвою бері-бері (недуга, яка уражає нервову систему людини, що призводить до слабкості, втрати апетиту, підвищеної збудливості та паралічів) в Індонезії.

Подальші статті його колеги, Крістіана Ейкмана, надихнули польського біохіміка Казімежа Функа відкрити особливий вид сполуки азоту (аміном), який, на його думку, може запобігти хворобі.

Відкриття Функом вітаміну В3, або ніацину, назване "життєво важливим аміном", дало нам термін "вітамін" і перший чіткий зв’язок між відсутністю необхідного органічного мікроелемента та хворобою.

Чому вітаміни називають літерами

У 1916 році в статті американських біохіміків Корнелії Кеннеді та Елмера В. Макколлума використовувалися літери A і B для опису жиро- та водорозчинних органічних сполук, які вважаються життєво важливими допоміжними факторами в харчуванні.

Система незабаром була розширена, щоб включити інші вітаміни, відкриті в наступні роки.

Які бувають вітаміни

Існує понад десяток сполук, які наразі вважають вітамінами. Їх можна знайти в окремих видах м’яса, зелені, горіхів і грибів.

Вітамін А охоплює невелику групу тісно пов’язаних сполук, які беруть участь у регуляції росту та розвитку клітин у всьому нашому тілі.

Найбільш активними формами є ретинол, ретиналь і ретиноїва кислота, дефіцит яких серйозно впливає на розвиток плода при вагітності, імунітет і зір.

Попередньо сформований вітамін А, або ретинол, може засвоюватися у фруктах і овочах.

Вітамін B або вітаміни комплексу B – це сімейство з восьми основних поживних речовин: тіамін (B1), рибофлавін (B2), ніацин (B3), пантотенова кислота (B5), піридоксин (B6), біотин (B7), фолієва кислота (B9)  і кобаламін (B12). Їхні функції тісно пов’язані між собою: вони активують ферменти, які створюють або розщеплюють інші речовини, що беруть участь у таких речах, як відновлення ДНК і виробництво енергії.

Більшість з них не може зберігатися в організмі, тому, щоб "поповнювати" запаси, людині треба вживати зелень, рибу, яйця та м’ясо.

Вітамін С, або аскорбінова кислота, виконує різноманітні функції в нашому організмі, зокрема сприяє засвоєнню заліза та загоєнню ран.

Оскільки ми не можемо зберігати великі запаси сполуки, вона швидко вичерпується, і її потрібно поповнювати за допомогою здорового харчування з фруктів і овочів.

Відсутність свіжої зелені пов’язували з нестачею цього вітаміну, що призводило до захворювання цингою. 

Користь вітаміну К забезпечується його участю у процесі згортання крові, розвитку кісткової тканини, підтримці здоров'я серцево-судинної системи. 

Найбільше організм людини виробляє вітамін D під дією сонячного проміння. Він допомагає кісткам бути здоровішими, тому що покращує засвоєння кальцію та фосфору.

Чи потрібно щодня приймати полівітаміни

Попри те, що вітаміни важливі для здоров’я, більшість із нас легко отримує потрібну кількість за допомогою збалансованого харчування.

Багато досліджень показали відсутність довгострокової користі від щоденного прийому полівітамінних таблеток.

Фактично, є докази того, що за можливості краще отримувати вітаміни з їжі.

Якщо лікар не діагностував у вас дефіцит певного вітаміну, малоймовірно, що потрібно приймати щоденні добавки.

Надлишок вітамінів в організмі може погіршити самопочуття.

Навіть водорозчинні вітаміни, як-от С і В, які не залишаються в організмі, при передозуванні можуть спричинити діарею або печію.

Інші вітаміни, як-от вітамін А, пов’язують із вродженими дефектами, якщо приймати їх у надлишку під час вагітності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів