Поділитись:

Розкопки в соборі Святої Трійці в Луцьку: що відкрили археологи (фото, відео)

Неділя, 15 жовтня 2023, 11:40
Розкопки в соборі Святої Трійці в Луцьку: що відкрили археологи (фото, відео)

У Луцьку на території колишнього римсько-католицького Кафедрального Собору Святої Трійці археологи розпочали третій етап наукових досліджень. Зараз тут розчищають три нововідкритих підземних кімнати.

Про це розповів керівник Волинської експедиції Віктор Баюк, – йдеться в сюжеті Суспільного.

З його слів, йдеться про підземне приміщення для поховань, яке розташоване під вівтарем храму. Такі археологічні дослідження, каже археолог, тут відбуваються вперше.

Фундамент і підземелля виявили ще 2021-го, згодом вивчення знахідки відклали, а влітку 2023-го археологічне дослідження знову відновили, сказав керівник Волинської археологічної експедиції. Говорить: про існування цих крипт не було жодної інформації.

Вхід у криптуВхід у крипту

«В червні ми з’ясували і відкрили вхід до цих крипт. Ми намагаємося відновити в місті Луцьку те, що було частково забуте і про що наші люди не знали. Наприклад, про існування цих крипт не було жодної інформації», – каже Віктор Баюк.

Очільник Волинської археоглогічної експедиції Віктор БаюкОчільник Волинської археоглогічної експедиції Віктор Баюк

До наукових археологічних досліджень залучили шістьох студентів історичного факультету Волинського національного університету. Третьокурсник Назар Цурков розповів, що бере участь в розкопках з перших днів.

«Це, фактично, історія на практиці. В університеті ми можемо дізнатися теорію. Емоції все-таки дуже сильно відрізняються між тим, що ти просто слухаєш, і між тим, що ти можеш побачити і потрогати», – каже хлопець.

Студент-археолог Назар ЦурковСтудент-археолог Назар Цурков

Розчищав одну з підземних кімнат студент Олексій Шпирук.

«Вона (кімната, – ред.) повністю збережена. Тут землі приблизно було мені по плече. Виходить, ми перші, хто був тут за 200 років», – сказав студент-археолог.

Студент-археолог Олексій ШпирукСтудент-археолог Олексій Шпирук

Археологічні розкопки підземних кімнат крипт римсько-католицького Кафедрального собору Святої Трійці відновили у вересні цього року за зверненням Луцької дієцезії Римсько-Католицької церкви.

Нововідкриті підземні кімнатиНововідкриті підземні кімнати

Ординарій Луцької дієцезії РКЦ, єпископ Віталій Скомаровський розповів, що храм Пресвятої Трійці був зруйнований пожежами.

«Ми знали, що він є тут, на подвір’ї цих будинків, але не знали, де. Коли ми впорядковували територію, тоді наткнулися на фундамент. Але добре, що їх знайшли. Я думаю, що це буде цікаво і для нашого міста, і для цілої України», – сказав єпископ.

Єпископ Віталій СкомаровськийЄпископ Віталій Скомаровський

Зі слів керівника експедиції Віктора Баюка, під час розчищення підземних кімнат вдалося віднайти чимало археологічних знахідок періоду 16-18 століття. Знайдені, каже, й кістки, на які очікує експертиза.

«Тут вдалося знайти й кілька фрагментів керамічної черепиці. Бо на цей час не знаємо, як була крита ця споруда, як був критий цей храм. Але такою знахідкою ми вже можемо трішки корегувати історію і трішки з’ясовувати те, чого ми не знали. Конкретно – образ самої споруди і як вона була побудована», – каже археолог.

Фрагменти керамікиФрагменти кераміки

Серед знахідок – полив’яні кахлі, скляні посудини та керамічні вироби.

«Серед різноманіття знахідок з цього об'єкту виділяється колекція керамічних кахель. Ця кахля орієнтовно 18 століття. З таким от квітково-пелюстковим орнаментом фарбою. Вона ціленька і може бути музейним експонатом», – каже археолог Віктор Баюк.

Кахля епохи пізнього СередньовіччяКахля епохи пізнього Середньовіччя

За час розкопок, зі слів Віктора Баюка, вивезли 20 тонн засипок крипти. На цій локації Волинська археологічна експедиція працюватиме до кінця жовтня­ цього року. Усі знайдені предмети опрацюють і передадуть у фонд Луцького історико-культурного заповідника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 березня 2024
13 грудня 2023
04 грудня 2023
11 листопада 2023
08 листопада 2023
18 жовтня 2023
09 жовтня 2023
21 серпня 2023
16 серпня 2023
15 серпня 2023