Поділитись:

Космічний корабель NASA запустив місію до астероїда з рідкісними металами (відео)

Неділя, 15 жовтня 2023, 00:43
Космічний корабель NASA запустив місію до астероїда з рідкісними металами (відео)

Космічний корабель NASA «Психея» вилетів у шестирічну місію до покритого рідкісним металом астероїда. Це перше дослідження металевого астероїда. Вчені вважають, що місія може знайти залишки раннього ядра планети і це проллє світло на недоступні центри Землі.

Про це пише АР, – передає Суспільне.

Зазначається, що більшість астероїдів переважно скелясті або крижані. SpaceX запустила космічний корабель з Космічного центру Кеннеді NASA. Психея, названа на честь астероїда, за яким вона переслідує, повинна досягти величезного об’єкта у формі картоплі у 2029 році.

Через годину після запуску космічний корабель успішно відокремився від верхньої частини ракети та поплив, викликавши аплодисменти наземних диспетчерів.

Після десятиліть відвідування далеких світів каміння, льоду та газу NASA налаштовано шукати такий, покритий металом. З дев’яти або близько того багатих металами астероїдів, виявлених на цю мить, Психея є найбільшим, обертаючись навколо Сонця у зовнішній частині головного поясу астероїдів між Марсом і Юпітером разом із мільйонами інших космічних каменів. Він був відкритий у 1852 році та названий на честь чарівної богині душі грецької міфології.

«Потрапити до металевого ядра нашої Землі давно було мрією людей. Однак там тиск занадто високий. Температура занадто висока. Технологія неможлива. Але в нашій Сонячній системі є один спосіб, за допомогою якого ми можемо побачити металеве ядро, і це — перейти до цього астероїда», – сказала перед запуском провідний науковець Лінді Елкінс-Тантон з Університету штату Аризона.

З радіолокаційних та інших спостережень астрономи знають, що астероїд великий – приблизно 232 кілометри у найширшій частині та 280 кілометрів завдовжки. Вважається, що він наповнений залізом, нікелем та іншими металами, і, цілком можливо, силікатами, з тьмяною, переважно сірою поверхнею, ймовірно, покритою дрібними металевими зернами від космічних ударів.

Вчені уявляють, що гострі металеві кратери, величезні металеві скелі та інкрустовані металом ерозійні потоки лави будуть зеленувато-жовтими від сірки. Також можливо, що залишки золота, срібла, платини чи іридію можуть бути розчинені в залізі та нікелі астероїда.

Астероїд, який вважається будівельним блоком планети з моменту формування Сонячної системи 4,5 мільярда років тому, може допомогти відповісти на такі фундаментальні питання, як виникло життя на Землі та що робить нашу планету придатною для життя.

На Землі залізне ядро планети відповідає за магнітне поле, яке захищає нашу атмосферу та забезпечує життя. Космічний корабель через три роки досягне астероїда та спробує вийти на орбіту навколо нього.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів