Поділитись:

Повістка на ВЛК: чи можна відмовитися від позачергового обстеження

Четвер, 12 жовтня 2023, 16:15
Повістка на ВЛК: чи можна відмовитися від позачергового обстеження

Законодавство встановлює чіткі строки, коли чоловікам та жінкам треба проходити військово-лікарську комісію в Україні.

Проте ТЦК можуть вручати повістки на ВЛК позачергово, коли людина ще нещодавно проходила обстеження, – пише New Voice. Що треба знати про медичну документацію для проходження ВЛК і чи можна відмовитися від позачергового обстеження, пояснили юристи.

Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України зі змінами через Наказ № 490 передбачає, що військовозобов'язані проходять ВЛК через 5 років після постановки на військовий облік, а у разі мобілізаційних заходів Постанова ВЛК дійсна протягом 12 місяців, тобто військовозобов'язаний може бути викликаний для проходження ВЛК через 12 місяців.

З 1 жовтня 2023 року це стосується також жінок медичних спеціальностей, які за законом мають стати на військовий облік, а також усіх жінок-військовозобов'язаних, які знаходяться на обліку в запасі. Військовозобов'язані 18−60 років, які перебувають в запасі за станом здоров’я, визнаються чи придатними, чи обмежено придатними і можуть бути мобілізовані.

В ТЦК можуть вручати повістку на ВЛК раніше терміну закінчення дії Постанови ВЛК (виданої через постановку на облік чи обстеження для мобілізації), і законодавчо ніяк не закріплено можливість відмовитися від такої повістки.

«В умовах, коли йде мобілізація, цей строк може нівелюватися, тому що в нас є указ президента про мобілізацію, і відповідно, коли військовозобов'язаному вручають повістку, він зобов’язаний з’явитися в територіальний центр комплектування, колишній воєнкомат, уточнити облікові дані і пройти військово-лікарську комісію для того, щоб було розуміння, чи він придатний, чи обмежено придатний, чи непридатний. І це обов’язок. Якщо військовозобов'язаний відмовляється від проходження військово-лікарської комісії — це адміністративне правопорушення, і за нього передбачений штраф. А пізніше може бути ще один виклик», ― підкреслила експертка Юридичної сотні.

Водночас, військовим не так просто пройти ВЛК ― якщо військовий почувається погано, його стан має бути визначений госпільним чи звичайним лікарем, як значне порушення функцій ― тоді військовий має право вимагати направлення на ВЛК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів