Поділитись:

Мобілізація: як оскаржити рішення ВЛК

П'ятниця, 22 вересня 2023, 11:01
Мобілізація: як оскаржити рішення ВЛК

Військовослужбовець може оскаржити висновки військово-лікарської комісії, якщо він вважає, що у рішенні комісії не відображений реальний стан його здоров’я.

Зробити це можна у досудовому порядку та через суд, пояснила пресслужба Міністерства охорони здоров'я.

Краще починати оскаржувати рішення з досудового порядку, і лише, якщо це не матиме позитивного результату, звернутися до суду.

Як оскаржити рішення ВЛК в досудовому порядку

Щоб оскаржити рішення військово-лікарської комісії в досудовому порядку, необхідно:

  • Написати заяву/скаргу особи щодо непогодження з висновками ВЛК та проханням переглянути вказане рішення вищою ВЛК.
  • Долучити до заяви/скарги усі відповідні медичні документи, копію попереднього рішення ВЛК та копію військового квитка (посвідчення офіцера).
  • Заяву, медичні документи та копію постанови ВЛК необхідно або самостійно принести до вищої ВЛК, або надіслати поштою цінним листом з повідомленням про вручення з описом вкладення на адресу відповідної ВЛК.

За результатом розгляду скарги військово-лікарська комісія переглядає оскаржувану постанову або може направити на повторний (контрольний) медичний огляд. Потім позивачу надають новий висновок про стан здоров’я, який і буде братися до уваги. У спірних та складних випадках право на винесення остаточного рішення залишається за Центральною військово-лікарською комісією (ЦВЛК).

Як оскаржити рішення ВЛК у суді

Оскарження рішення ВЛК в суді здійснюється в порядку адміністративного судочинства відповідно до вимог Кодексу адміністративного судочинства України.

Оскаржити рішення ВЛК виключно за медичними показниками неможливо, адже це не входить в компетенцію суду. Але суд може встановити порушення процедури проведення військово-лікарської комісії та на цій підставі скасувати таке рішення ВЛК.

Також він може зобов’язати провести повторний медичний огляд та дообстеження військовослужбовця у випадку відмови відповідної ВЛК їх проводити.

Нагадаємо, над чим працює МОЗ для удосконалення військово-лікарської експертизи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
02 травня 2024
01 травня 2024
30 квітня 2024
28 квітня 2024
25 квітня 2024
24 квітня 2024
23 квітня 2024