Поділитись:

64% українців – проти загальнонаціональних виборів в Україні до завершення війни (опитування)

Четвер, 12 жовтня 2023, 15:03
64% українців – проти загальнонаціональних виборів в Україні до завершення війни (опитування)

З опитаних 2016 українців віком від 18 років лише 15% позитивно ставляться до ідеї проведення загальнонаціональних виборів в Україні до завершення війни, майже дві третини (64%) ставляться негативно (21% не визначилися). 

Результатами соціологічного опитування проводилося соціологічною службою Центру Разумкова з 21 по 27 вересня 2023 року.

Підтримка ідеї проведення виборів під час війни обґрунтовується респондентами тим, що це необхідно для підтримки демократії в країні (так вважають 6% всіх опитаних), тим, що це необхідно, щоб продемонструвати світові, що Україна є демократичною державою (5%), необхідністю змінити владу (5%) або принаймні її оновити (навіть якщо при владі залишаться ті ж само політичні сили, що й зараз) (5%), тим, що проведення виборів сприятиме розгортанню дискусії в суспільстві про існуючі проблеми в країні і шляхи їх вирішення (5%).

Негативне ставлення до проведення виборів під час війни найчастіше обґрунтовується тим, що:

  • в країні немає грошей на вибори – так вважають 36% всіх опитаних;
  • українське законодавство не дозволяє проведення виборів у період дії воєнного стану – 32%;
  • буде проблематично забезпечити безпеку учасникам голосування 31%;
  • під час воєнного стану неможливо дотримуватись стандартів демократичності виборів через тимчасове обмеження політичних прав і свобод громадян 29%;
  • неможливо організувати голосування на тимчасово окупованих територіях 26%;
  • виникнуть проблеми для голосування тимчасово переміщених осіб, українських біженців за кордоном 24%;
  • неможливо організувати голосування військовослужбовців, які перебувають безпосередньо у місцях бойових дій 22,5%.

Також 14% називають як мотив негативного ставлення те, що у випадку, якщо буде дозволене онлайн голосування, російські спецслужби зможуть втрутитися в процес голосування, 13% – що існує небезпека посилення внутрішньополітичних конфліктів та ухвалення популістських рішень в умовах війни, 11% – що можливе тимчасове скасування воєнного стану під час війни для проведення виборів негативно позначиться на безпеці та обороноздатності країни, 9% – що члени виборчих комісій, офіційні спостерігачі та кандидатів на виборні посади можуть бути мобілізовані.

У випадку, якщо вибори все ж відбудуться, 15% відповіли, що голосуватимуть на них за вже існуючі політичні партії, 24% – за новостворені політичні сили (якщо такі будуть), але відносна більшість (31%) відповіли, що для них не матиме значення, чи новостворена це партія, чи вона існувала й раніше.

Останні кілька місяців широко обговорюється можливість проведення виборів в Україні ще до завершення війни. А як Ви ставитися до ідеї проведення загальнонаціональних виборів (президентських чи парламентських) у 2024 році?

Позитивно

15,1

Негативно

63,8

Важко відповісти

21,1

Якщо Ви ставитеся позитивно до проведення загальнонаціональних виборів у 2024 році, то чому? Респондент міг вибрати будь-яку кількість варіантів відповіді, % серед усіх опитаних

Це необхідно для підтримки демократії в країні

6,0

Це необхідно, щоб продемонструвати світові, що Україна є демократичною державою

5,4

Це необхідно, щоб змінити владу

5,1

Проведення виборів сприятиме розгортанню дискусії в суспільстві про існуючі проблеми в країні і шляхи їх вирішення

4,9

Це необхідно, щоб оновити владу (навіть якщо при владі залишаться ті ж само політичні сили, що й зараз)

4,9

Інше

0,2

Важко відповісти

0,2

Якщо Ви ставитеся негативно до проведення загальнонаціональних виборів у 2024 році, то чому? Респондент міг вибрати будь-яку кількість варіантів відповіді, % серед усіх опитаних

У країні немає грошей на вибори

36,1

Тому що українське законодавство не дозволяє проведення виборів у період дії воєнного стану

31,9

Проблематично буде забезпечити безпеку учасникам голосування

30,8

Під час воєнного стану неможливо дотримуватись стандартів демократичності виборів через тимчасове обмеження політичних прав і свобод громадян

29,1

Неможливо організувати голосування на тимчасово окупованих територіях

26,3

Виникнуть проблеми для голосування тимчасово переміщених осіб, українських біженців за кордоном

24,0

Неможливо організувати голосування військовослужбовців, які перебувають безпосередньо у місцях бойових дій

22,5

У випадку, якщо буде дозволене онлайн голосування, російські спецслужби зможуть втрутитися в процес голосування

14,0

Існує небезпека посилення внутрішньополітичних конфліктів та ухвалення популістських рішень в умовах війни

13,2

Можливе тимчасове скасування воєнного стану під час війни для проведення виборів негативно позначиться на безпеці та обороноздатності країни

10,6

Члени виборчих комісій, офіційні спостерігачі та кандидатів на виборні посади можуть бути мобілізовані

8,7

Інше

1,5

Важко відповісти

0,3

Якщо вибори відбудуться, Ви скоріше будете голосувати за наявні політичні партії, чи обиратимете з новостворених політичних сил (якщо такі будуть)?

За наявні політичні партії

14,7

За новостворені політичні сили

24,4

Для мене не матиме значення, чи новостворена це партія, чи існувала й раніше

31,0

Важко відповісти

29,8

Опитування методом face-to-face проводилося у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Києві (у Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях — лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії).

Опитування проводилося за стратифікованою багатоступеневою вибіркою із застосуванням випадкового відбору на перших етапах формування вибірки та квотного методу відбору респондентів на заключному етапі (коли здійснювався відбір респондентів за статево-віковими квотами). Структура вибіркової сукупності відтворює демографічну структуру дорослого населення територій, на яких проводилося опитування, станом на початок 2022 року (за віком, статтю, типом поселення).

Опитано 2016 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Разом з тим, додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема, вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів