Поділитись:

На Волині школярів-чорнобильців годує столична фірма за 112 мільйонів гривень (фото)

Субота, 07 жовтня 2023, 18:21
На Волині школярів-чорнобильців годує столична фірма за 112 мільйонів гривень (фото)

Столична фірма «Рамедас Україна» впродовж року харчуватиме волинських школярів за 112 мільйонів гривень. Попри те, що Держаудитслужба мала низку претензій до тендера із визначення підрядника. Крім того, підприємство не надало жодних документів про оренду шкільних їдалень, приховують їх і посадовці.

Відкриті торги із закупівлі послуг харчування дітей, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи, у навчальних закладах Камінь-Каширського району відбулися у березні цього року. 

Закупівлю оголосило Управління соціального захисту населення Камінь-Каширської райдержадміністрації, – пише «Сила правди».

За її умовами, виконавець зобов’язаний забезпечити щоденним одноразовим гарячим харчуванням учнів 107 шкіл протягом 2023 року за 112, 1 мільйона гривень. Приблизна вартість шкільного обіду сягатиме 75 гривень.

У торгах взяло участь лише одне підприємство – ТОВ «Рамедас Україна». За відсутності конкурентів саме цього учасника визначили переможцем тендера. Закупівлі з єдиним учасником торгів Кабмін дозволив проводити на час дії воєнного стану.

Договір про надання послуг із підрядником-переможцем управління соціального захисту населення Камінь-Каширської райдержадміністрації уклало ще 29 квітня 2023-го.

Втім, через два місяці органи державного фінансового контролю виявили ознаки порушення законодавства і прийняли рішення про перевірку закупівлі. Державні аудитори попросили замовника надати інформацію та документи, які б обґрунтували розмір бюджетного призначення, вимоги до послуг харчування, а також їхню очікувану вартість.

У відповідь управління соціального захисту населення Камінь-Каширської райдержадміністрації зазначило, що вимоги до предмета закупівлі встановили на основі стандартів законодавства України, очікувану вартість розрахували методом порівняння ринкових цін. А згідно з інформацією відділів освіти міської ради та даних усіх сільрад району щодо кількості дітей, які мають право на безоплатне харчування, було проведено розрахунок його вартості.

У ході моніторингу аудитори з’ясували, що підрядник не виконав вимогу замовника про наявність у штаті не менше 20 працівників, що мають освіту кухаря не нижче ІІІ розряду. ТОВ «Рамедас Україна» подав документи про 22 працівників, втім в одного з робітників була відсутня трудова книжка та документи про освіту, ще у двох – вони були складені російською та білоруською мовами. Таким чином учасник підтвердив наявність лише 19 осіб з необхідними навичками.

Управління соціального захисту населення Камінь-Каширської райдержадміністрації пояснило, що деякі помилки формальні та були допущені випадково. Втім, пообіцяло не допускати таких порушень надалі. 

Директор  ТОВ «Рамедас Україна» Ярослав Буряков, коментуючи перевірку аудиторів, зазначив, що їхні зауваження стосувалися чиновників, а не його фірми.

Ярослав БуряковЯрослав Буряков
 

«Там дійсно було аудиторське дослідження… Вони зробили зауваження для замовника, про те, що той на щось не звернув увагу. Зокрема, про два дипломи кухарів на білоруській мові. Але в нас була достатня кількість кухарів з дипломами, які відповідали умовам тендерної документації», – каже бізнесмен.

У документах, наданих ТОВ «Рамедас Україна», не вказано жодної інформації ні про оренду складських приміщень, ні їдалень у Волинській області. «Сила правди» поцікавилася у першого заступника начальника управління соціального захисту населення Камінь-Каширської райдержадміністрації Віталія Леонця, як продукти чи страви потрапляють до волинських школярів.

«У них в Сарнах є склад. І орендують в Камені-Каширському невеликі склади. Але з Сарн все возять», – зазначив чиновник.

Він також сказав, що управління соцзахисту не цікавиться тим, яким чином надавач послуг орендує шкільні їдальні, мовляв це питання підприємець узгоджує з відділами освіти місцевих рад. 

В управлінні гуманітарної політики Камінь-Каширської міськради запевнили, що ТОВ «Рамедас Україна» уклало угоди на оренду їдалень й виконує всі зобов’язання.  Керівник управління Сергій Лукашук стверджує, що всі школи громади, які відновили харчування, співпрацюють з надавачем послуг згідно з відповідними договорами.

«Платять і за електроенергію, і за оренду. Угоди укладають через «Prozorro.Продажі», – каже посадовець. 

На Волині школярів-чорнобильців годує столична фірма за 112 мільйонів гривень (фото) На Волині школярів-чорнобильців годує столична фірма за 112 мільйонів гривень (фото) 

Щоправда, кількості таких договорів Сергій Лукашук назвати не зміг. А у відповідь на запит про надання публічної інформації з проханням показати копії договорів оренди, відповів, що на час дії воєнного стану публікація цих відомостей може загрожувати національній безпеці, а тих, хто її збирає треба ретельно перевірити.

Керівник ТОВ «Рамедас Україна» Ярослав Буряков також запевнив, що такі угоди є.

– Користуємося приміщеннями їдалень у Камінь-Каширському районі згідно з договорами оренди! Угоди укладені з департаментом освіти, – заявив директор підприємства.

Щоправда, на платформі «Prozorro.Продажі» жодної угоди між гуманітарним відділом і ТОВ «Рамедас Україна» станом на час, коли «Сила правди» зверталася до чиновників за коментарями, не було. Натомість, є інформація про кілька аукціонів з продажу права оренди харчоблоків, де назви фірм-учасниць, їхні адреси і контакти приховані. А здавала майно через електронний майданчик Камінь-Каширська міська рада, а не гуманітарний відділ.

Ще до початку навчального року, 26 травня, Камінь-Каширська міськрада реалізувала право оренди харчоблоків 13 закладів освіти у селах Раків Ліс, Теклине, Видричі, Брониця, Бузаки, Полиці, Воєгоща, Грудки, Видерта, Велика Глуша, Пнівне, Підцир’я і у Камені-Каширському. Ціна оренди становить одну гривню за метр квадратний: 1310 кв.м за 1310 грн.

Першого червня 2023-го в результаті електронних торгів Камінь-Каширська міськрада за 2211 гривень у місяць здала в оренду на 5 років харчоблоки Боровненського та Гуто-Боровенського ліцеїв, Мостищенської гімназії та Камінь-Каширського ліцею №2. Інформація про те, хто розпоряджатиметься цим майном, прихована.

Вже під час навчального року, шостого вересня, відбувся ще один аукціон. У результаті електронних торгів приміщення харчоблоку Осівцівського ліцею, загальною площею 137,6 кв.м, Камінь-Каширська міська рада здала в оренду на 5 років за 7 475 гривень у місяць. За умовами договору, комунальні послуги орендар має сплачувати окремо. Якщо ж постачальник послуг харчування зміниться, строк оренди скорочується до строку договору закупівлі таких послуг. Відомості про орендаря на сайті «Prozorro.Продажі» закриті, тобто, чи це насправді ТОВ «Рамедас Україна» невідомо.

28 вересня, коли перший навчальний місяць майже лишився позаду, відбувся ще один аукціон з продажу права оренди харчоблоків  Оленинської, Мельнико-Мостищенської, Підбороччанської, Підрічанської, Соснівської гімназій, Волицької початкової школи, Ворокомлівського, Черченського, Півненського ліцеїв Камінь-Каширської міської ради. Частини приміщень дев’яти навчальних закладів загальною площею 488 квадратних метрів віддали в оренду всього за 489 гривень. Тобто по одній гривні за квадрат. З ким уклали договір з’ясувати не вдалося, бо інформація про єдиного учасника і переможця прихована.

А от у Рівному, де ТОВ «Рамедас Україна» також надає послуги шкільного харчування, співпрацею не надто задоволені. Управління освіти виконкому міськради звернулось до Господарського суду Рівненської області, щоб стягнути з фірми 290 тисяч 503 гривні заборгованої плати за комунальні послуги. Тільки після цього підприємство розрахувалось з управлінням і провадження у справі закрили.

На Волині школярів-чорнобильців годує столична фірма за 112 мільйонів гривень (фото) 

Підприємство «Рамедас Україна» вже потрапляло у скандали через проблеми із харчуванням школярів на Волині. У 2020 році батьки школярів з Камінь-Каширщини скаржилися на мізерні порції страв. Тоді фірма тільки зайшла на тендери з харчування дітей-чорнобильців. А у 2021-му, попри перемогу на тендері, підприємство зволікало з наданням послуг на Любешівщині і Маневиччині, бо мало претензії до стану шкільних їдалень.

У 2021-му видання «Наші гроші» писало, що 20% у ціні тендеру на харчування дітей на 119 мільйонів гривень, який виграло ТОВ «Рамедас Україна», припадало на підготовку документів.

Замовник, управління соціального захисту населення Камінь-Каширської РДА, використовував незвичайні нецінові критерії оцінки пропозицій, за якими ціна послуги «важила» 80%, а решта 20% припадало на наявність експлуатаційного дозволу (10%) та акту обстеження потужностей (10%).

Товариство «Рамедас Україна» створене в Херсоні у вересні 2017 року литовським підприємством ЗАТ «Рамедас». Основний вид діяльності «Постачання інших готових страв». Власник і керівник – Ярослав Буряков із Шепетівки на Хмельниччині.  З часу створення фірма займається наданням послуг харчування для закладів освіти. У 2019 році переїхала до Києва. З того часу боролася за тендери з надання кейтерингових послуг для шкіл Рівненської, Волинської та Житомирської областей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів