Поділитись:

Закон про ленд-ліз для України втратив чинність

Четвер, 05 жовтня 2023, 23:09
Закон про ленд-ліз для України втратив чинність

Закон про ленд-ліз для України втратив чинність, але за весь час його існування ним жодного разу не користувалися

Про це пише Мілітарний.

Нагадаємо, що закон про ленд-ліз був остаточно схвалений 29 травня 2022 року.

Це рішення мало б дозволити більш ефективно надавати зброю, боєприпаси та військове обладнання й інші критичні поставки Україні.

Але цей інструмент не працював, оскільки Сполучені Штати передають військову допомогу через три діючі програми.

Такими програмами є Ініціатива сприяння безпеці України (Ukraine Security Assistance Initiative, USAI), Зовнішнє військове фінансування (Foreign Military Financing, FMF) та вилучення із запасів зброї США (Replenishment of U.S. weapons stocks або ж PDA – Presidential Drawdown).

За цими трьома програмами можна як виділити зброю зі складів армії США, так і купити нову у національного оборонно-промислового комплексу.

Американські політики говорять, що уряд США націлений на надання безоплатної допомоги, а не передачі озброєння в лізинг.

Ленд-ліз як запасний інструмент

Ленд-ліз надає ще один інструмент який можна було застосувати у разі нестачі коштів у програмах підтримки, або у разі наявності значно більшої кількості зброї, яку можна було б виділити.

Представники Української та Американської влади заявляли, що ленд-ліз є “запасним інструментом”.

Тобто, якщо Конгрес, де в листопаді минулого року Демократична партія США втратила більшість в Палаті представників, відмовиться виділяти кошти з бюджету за трьома першими програмами, то тоді президент Байден зміги би використати програму ленд-лізу.

В тексті закону написано, що президенту США “надаються розширені повноваження укладати договори з урядом України про надання в оренду або в лізинг оборонних засобів для захисту цивільного населення в Україні від російського військового вторгнення та для інших цілей”.

Однак Київ та Вашингтон так і не уклали відповідні угоди, де були б прописані всі необхідні умови і об’єми військової допомоги.

Крім того, цей закон діяв лише на 2022 і 2023 фіскальні роки в США. Новий фіскальний рік в США наступив з жовтня.

Колишній посол України в США Валерій Чалий звертає увагу, що поправка про продовження ленд-лізу є в проєкті оборонного бюджету США на 2024 рік.

Тож, цілком можливо, що механізм ленд-лізу для України буде продовжений.

В липні поточного року наступник Чалого Оксана Маркарова заявляла, що “активно працює” над переконанням Конгресу продовжити термін дії закону про ленд-ліз.

Бути чи не бути?

Експерти вважають, що питання ленд-лізу для України не піднімається для того, щоб не провокувати демократів і республіканців на суперечки.

Нагадаємо, що в останній можливий день, 30 вересня, палата представників Конгресу США і Сенат схвалили законопроєкт про тимчасове фінансування уряду для запобігання шатдауну.

Однак ще є можливість того, що закон про ленд-ліз буде поновлений, щоб дати президенту США інструмент надання військової допомоги Україні в обхід Конгресу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів