Поділитись:

«Аптечка смертника»: блогерка Верба знову втрапила в скандал із ЗСУ

Автор: Ольга Зейлик |
Четвер, 05 жовтня 2023, 15:14
«Аптечка смертника»: блогерка Верба знову втрапила в скандал із ЗСУ

Ще не встигли зійти емоції в користувачів соцмереж череж скандал з автівками для бійців ЗСУ, як інстаблогерка Юлія Верба (Юлія Вербинець) влипла у нову історію.

Дівчина в рамках своєї поїздки на фронт передала бійцям аптечки. Все б нічого, справа гарна, якби не те, що використання спецзасобів з цих аптечок може бути смертельним для пораненого бійця. Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» розібралися, що саме з цими аптечками не так і чому вони можуть вбити.

Так, зокрема уже висловився стендапер і волонтер Антон Тимошенко.

«Всі мені скидають скріни Верби. Ну що, написати їй, що вона зібрала аптечки смертника? Думаєте достукаємося і буде робити все правильно?» – написав він у своєму твіттері.

«Аптечка смертника»: блогерка Верба знову втрапила в скандал із ЗСУ 

Слід зазначити контекст. Нещодавно у своєму подкасті разом з волонтером Сергієм Притулою Антон Тимошенко говорив про те, що не може не обурювати її безтурботне життя у часи війни.

Зокрема, їх здивувало, що блогерка, яка має чималу аудиторію в Instagram, показує безтурботне життя, нічого не розповідає про війну та не робить благодійні збори для українських захисників. Особливо вони звернули увагу на слова Верби, що вона не робить донати, бо про це не просив президент Володимир Зеленський. Одразу після цих заяв Верба раптово вирішила купити автівки для наших військових.

Ми уже писали про те, хто така Юлія Верба і до чого тут скандал з автівками для ЗСУ.

У чому проблема?

Якщо коротко, то така аптечка – це смерть. Докладніше наші журналісти розпитали у бойового медика з Луцька, ветерана російсько-української війни Олексія Кушнєра.

Бойовий медик Олексій КушнєрБойовий медик Олексій Кушнєр
 

Бойовий медик каже, що є міжнародний протокол надання долікарської допомоги TCCC (Tactical Combat Casualty Care), в якому прописано не тільки те, як військові лікарі повинні працювати, а також там є перелік засобів, які вони використовують і вимоги до них.

«Ми використовуємо турнікети відповідного маркування і відповідної фірми не тому, що хтось там за щось проплатив, а тому, що виробник відповідає за те, щоб вони працювали і виконували свій функціонал.

 

У цій аптечці зразу видно, що це китайський турнікет, який не зупинить кровотечу і, скоріше всього, що він просто зламається в руках людини, яка буде собі надавати допомогу або комусь іншому. Це фактично подарунок смерті. 

 

Ця людина надіється на цей засіб, а у відповідний момент, коли потрібно буде його використати, він не спрацює», – пояснює Олексій Кушнєр.

Однак китайський турнікет – не єдиний смертельно небезпечний складник цієї аптечки.

«Так само з оклюзійкою (оклюзійна пов'язка, - ред.) . Вона так само є китайського виробництва, наскільки я бачу. Вона повинна буде закрити пошкодження грудної клітини і вона не виконає своєї функці., що в свою чергу може призвести до летальних наслідків.

 

По основному комплектуванню... ну прастерки для рук в аптечці долікарської ургентної допомоги не потрібні. Назофарингіалка (трубка назофарингіальна, - ред.) так, нормальна, може бути. Ножиці... ну ножиці важко споганити. Бинтова пов'язка так само не потрібна.

 

Основний кит – це турнікет. А він ніякий і це просто... передавати такі аптечки військовим це злочин», – не приховує емоцій бойовий медик.

Олексій Кушнєр каже, що таким ситуаціям не місце на другому році повномасштабної війни.

«Дуже дико дивитися на десятому році війни, на 1.5 року повномасштабки, що таке відбувається, таке має місце. Вербу хейтили, що вона не допомагає військовим, проте, якщо бути максимально об'єктивним, краще відсутність допомоги, ніж така», – зазначив військовий.

 

 

Реакція мережі

Ми зібрали найбільш яскраві коментарі і військових, і медиків, і цивільних про те, що такі аптечки – це не окей.

«Аптечка смертника»: блогерка Верба знову втрапила в скандал із ЗСУ «Аптечка смертника»: блогерка Верба знову втрапила в скандал із ЗСУ «Аптечка смертника»: блогерка Верба знову втрапила в скандал із ЗСУ «Аптечка смертника»: блогерка Верба знову втрапила в скандал із ЗСУ «Аптечка смертника»: блогерка Верба знову втрапила в скандал із ЗСУ «Аптечка смертника»: блогерка Верба знову втрапила в скандал із ЗСУ «Аптечка смертника»: блогерка Верба знову втрапила в скандал із ЗСУ  «Аптечка смертника»: блогерка Верба знову втрапила в скандал із ЗСУ «Аптечка смертника»: блогерка Верба знову втрапила в скандал із ЗСУ «Аптечка смертника»: блогерка Верба знову втрапила в скандал із ЗСУ «Аптечка смертника»: блогерка Верба знову втрапила в скандал із ЗСУ «Аптечка смертника»: блогерка Верба знову втрапила в скандал із ЗСУ «Аптечка смертника»: блогерка Верба знову втрапила в скандал із ЗСУ «Аптечка смертника»: блогерка Верба знову втрапила в скандал із ЗСУ «Аптечка смертника»: блогерка Верба знову втрапила в скандал із ЗСУ «Аптечка смертника»: блогерка Верба знову втрапила в скандал із ЗСУ «Аптечка смертника»: блогерка Верба знову втрапила в скандал із ЗСУ 

Нагадаємо: ми писали, хто такий Лебігович. Мем про Лебіговича утворився від прізвища відомого українського блогера та волонтера Михайла Лебіги та прізвища колишнього президента України Віктора Януковича. Михайло відомий за ніком Leb1ga і став популярним завдяки стрімам в Twitch, які проводить вже кілька років поспіль. Наразі його аудиторія у Twitch налічує 191,7 тисячі підписників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 квітня 2024
22 квітня 2024
18:59
12:30
21 квітня 2024
09:14
18 квітня 2024
16 квітня 2024
23:07