Поділитись:

Хто й де може вручити бойову повістку: пояснення адвоката

Четвер, 05 жовтня 2023, 09:00
Хто й де може вручити бойову повістку: пояснення адвоката

«Бойову» повістку військовозобов’язаному можуть вручити винятково від ТЦК СП після проходження ним ВЛК та за умови визнання його придатним до військової служби.

На цьому наголосила адвокатка Марина Бекало, – інформує ТСН. 

Всього існує чотири види повісток: для уточнення даних, на медичну комісію, мобілізаційне розпорядження та для призову на строкову службу. Під час воєнного стану та мобілізації в Україні уповноважені особи можуть вручати три типи повісток, окрім останньої.

Повістка є документом про виклик, який породжує обов'язок з'явитися до ТЦК СП у разі дотримання правильності її оформлення. 

«При цьому певного порядку та процедури вручення повісток досі не прийнято, тому відсутність врегулювання цього питання викликає багато дискусій стосовно цього», – розповіла Марина Бекало.

Постановою КМУ № 1487 лише визначено чіткий алгоритм оповіщення про виклик до ТЦК СП через підприємство, установи, організації, навчального закладу, роботодавця. У такому випадку організації беруть на себе обов’язок сповістити свого працівника (або здобувача освіти) шляхом винесення відповідного наказу на підприємстві, установі, організації, та вручити військовозобов'язаному повістку про виклик в ТЦК СП, та забезпечити його явку та відзвітувати про здійснення всіх заходів щодо оповіщення  військовозобов’язаного ( пункт 47 Постанови). Іншого алгоритму та порядку не існує. 

«Представники ТЦК СП вважають вручення повістки будь-де законним, посилаючись на відсутність заборони вручення повісток в публічних місцях, але з таким твердженням також не можна погодитися, адже вони суперечать ст. 19 Конституції України, за якою органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Тому, на моє переконання, аби поставити остаточну крапку на цьому питанні, Кабмін має ухвалити порядок та процедуру вручення повісток військовозобов’язаним особам», – вважає адвокатка.

Також здійснювати перевірку документів у громадян, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян мають право уповноважені особи Національної поліції, СБУ, Національної гвардії, Держприкордонслужби, ДМС, Держмитслужби та Збройних Сил, які визначені в наказі коменданта.

Нагадаємо: молодшому братові загиблого Героя України Дмитра Коцюбайла «Да Вінчі» чотири рази намагалися вручити повістку, незважаючи на те, що хлопець з інвалідністю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів