Поділитись:

Чи зростуть ціни на пальне через впровадження керованої гнучкості курсу : відповідь експерта (відео)

Середа, 04 жовтня 2023, 20:29
Чи зростуть ціни на пальне через впровадження керованої гнучкості курсу : відповідь експерта (відео)

Нацбанк з 3 жовтня запровадив режим керованої гнучкості обмінного курсу. У ЗМІ вже повідомляють, що через гнучкість курсу ціни на пальне підуть вгору. Хтось прогнозує здорожчання дизеля і бензину на кілька гривень, а хтось зазначає, що ціна зросте дуже суттєво.

Журналісти телеканалу «Конкурент TV» вирішили дізнатися, що станеться в майбутньому з цінами на пальне у зв’язку з таким рішенням НБУ і як, взагалі, відбувається ціноутворення на ринку пального.

«Ціноутворення на ринку пального що до війни, що нині не мінялось. Це ключові показники котирування на нафтопродукти в Європі, на бензин, дизель. Це ринкові важелі, як попит, пропозиції чи там різке зростання, чи зменшення споживання теж на ціни мають вплив. Податки, вони міняються дуже рідко, але цього року, наприклад, з 1 липня повернули довоєнні ставки на акцизи, повернули ПДВ 20%, тому там раз на рік, виходить, в нас податки міняються. І важливий чинник, це валюта, бо ми переважно все закуповуємо за кордоном і ми розраховуємось, наші українські імпортери пального, розраховуються у валюті в євро, або в доларі», – зазначає експерт консалтингової компанії «Нафторинок» Олександр Сіренко. 

Експерт зазначає, що в перші дні режиму керованої гнучкості обмінного курсу, він помітив незначне коливання. Все ж має сподівання, що так і буде надалі, і вдасться оминути стрімкого зростання цін на пальне. Однак на питання, чи буде літр пального вартувати 60–80 гривень, відповів: 

«Літр пального може і 100 гривень коштувати. Питання: за яких умов? Для цього потрібно, щоб нафта була десь 150–180$ за барель. Нині вона – в діапазоні 90–95. Якщо ви б мене набрали минулого тижня, то в мене прогноз був би невтішний, але вже третій день цього тижня, початок нового місяця, нафта дешевшає. І, відповідно, дешевшають нафтопродукти, з нафти яких виробляються. Тому я думаю, що нам вдасться затриматись на поточних цінах на заправках, а середня ціна літра 95 бензину та дизпального в районі 53-54 гривні. Є, звичайно, і дуже максимальні ціни – майже 59 гривень за літр (на стелі деяких операторів), але можна знайти навіть в Києві по 50 гривень за літр. Поки на ринку не відчувають ніяких нових чинників, які могли говорити про здорожчання пального в Україні».

Деталі – у відео: 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів