Поділитись:

Дизель-генератори: чи готові школи та садочки Луцька до можливого блекауту (відео)

Неділя, 01 жовтня 2023, 13:14
Дизель-генератори: чи готові школи та садочки Луцька до можливого блекауту (відео)

У всіх 63 пунктах незламності, за які відповідає департамент освіти Луцької міськради, є альтернативні джерела живлення на випадок відключення електроенергії.

Про це розповів Суспільному директор міського департаменту освіти Віталій Бондар.

Щодо забезпеченості генераторами шкіл і дитсадків, Віталій Бондар каже, що у громаді є заклади освіти, де генератори купували батьки, або ж передавали благодійники для потреб укриттів.

Дизель-генератор у ліцеї № 2 Луцької територіальної громади, вересень 2023 рікДизель-генератор у ліцеї № 2 Луцької територіальної громади, вересень 2023 рік

Директор Луцького ліцею №2 Роман Поліщук розповідає, що нині мають два генератори. Один через міське управління освіти отримали від Агенства США з міжнародного розвитку минулої осені. Користувалися ним під час минулого навчального року під час знеструмлення мереж через агресію Росії. Його номінальна потужність – шість кВт.

«Якщо рахувати в одному кабінеті 10 LED-лампочок по 10 ВТ, то от 100 Вт – один кабінет. Тому фактично нібито вистачає на усю школу, але реально – на 10-15 кабінетів», – говорить директор ліцею.

Урок у Луцькому ліцеї №2Урок у Луцькому ліцеї №2

Роман Поліщук каже: одного генератора на школу не вистачить, тому благодійники надали ще один. За потреби, ним можна живити електроенергією харчоблок.

«Маємо 50 літрів пального, його надала місцева влада. Використовуватимемо його за потреби живлення двох укриттів. Досі заправляли генератор дизпаливом від батьків. Поки є пальне, він працює дві – чотири – вісім годин», – каже Роман Поліщук.

Директор Луцького ліцею № 2 Роман ПоліщукДиректор Луцького ліцею № 2 Роман Поліщук

Мама ліцеїста Ірина Хорава працює на шкільній кухні, каже, що спільно з дирекцією шукають шляхи, аби була електроенергія у випадку блекауту.

Мама ліцеїста Ірина Хорова, яка працює на кухніМама ліцеїста Ірина Хорова, яка працює на кухні

Цього навчального року працюють у повноформатному режимі, коли усі класи навчаються очно, – каже вчителька Олена Грищук.

Ліцей має дві зміни, одночасно навчається орієнтовно 600 дітей. Для їхнього захисту є два укриття.

Укриття ліцею № 2Укриття ліцею № 2

До того, що може зникнути електроенергія, готові й в закладі дошкільної освіти № 28, — каже його директорка Оксана Марковець.

З її слів, з минулого навчального року, заклад забезпечений потужним генератором для того, аби безперебійно працював харчоблок і було освітлення у всіх групових кімнатах, де знаходяться діти.

«Генератор працює він на дизелі. Забезпечує цим паливом департамент освіти», – говорить Оксана Марковець.

Директорка закладу дошкільної освіти № 28 міста Луцька Оксана МарковецьДиректорка закладу дошкільної освіти № 28 міста Луцька Оксана Марковець

Щодо того, скільки грошей з бюджету витрачено на генератори для пунктів незламності, які підпорядковуються департаменту освіти, Олександр Бондар відповів, що вони наразі невідомі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів