Поділитись:

Оголосили нову дату Радіодиктанту національної єдності

Понеділок, 02 жовтня 2023, 18:51
Оголосили нову дату Радіодиктанту національної єдності

Радіодиктант національної єдності 2023 відбудеться 27 жовтня – у День української писемності та мови, який, згідно з указом президента, відтепер відзначатимуть саме цього дня.

Досі цей день відзначали 9 листопада, – пише Суспільне.

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності започаткувала команда Українського Радіо у 2000 році задля єднання навколо мови. Відтоді він проводиться щороку і вже став найбільшим україномовним флешмобом, який об’єднує українців та знавців української мови по всьому світу.

Суспільне Мовлення транслює диктант на всіх платформах: телебаченні, радіо та диджиталі.

«Завдяки можливостям Суспільного Мовлення кожен охочий може долучитися до написання радіодиктанту з будь-якого континенту нашої планети. Але для нас особливо важливо зараз об'єднати всіх наших земляків: тих, хто був змушений покинути свої домівки й виїхати за кордон, тих, хто лишився, попри небезпеку, й тих, хто перебуває на тимчасово окупованих територіях. Ми хочемо, щоб усі, хто може знайти безпечне місце і написати разом із тисячами людей по всьому світу Радіодиктант національної єдності 2023, відчули себе частинкою нашої сильної і прекрасної країни», — зазначив Дмитро Хоркін, член правління Суспільного Мовлення, відповідальний за платформи радіо, телебачення та диджиталу.

Традиційно найактивнішими учасниками флешмобу є школярі, студенти й викладачі закладів освіти, але щороку радіодиктант пишуть люди різного віку та найрізноманітніших професій.

«Радіодиктант – це проєкт, головна мета якого не стільки перевірка грамотності, скільки єднання довкола української мови. Під час війни це особливо актуально. Знаково, що за годину прямого ефіру будуть включення з різних точок України, де люди в безпечних місцях писатимуть радіодиктант разом з усім світом. Навіть на фронті, якщо в той момент буде така змога, наші воїни писатимуть! А також плануємо включення з багатьох країн, з інших континентів! Українці й усі, хто знає або вчить, розуміє, любить українську мову, разом писатимуть текст під диктування — це буде неймовірно потужна енергетика єднання!» – поділилася координаторка проєкту «Радіодиктант національної єдності» виконавча продюсерка Українського Радіо Юлія Шелудько.

Хто цього року напише текст для радіодиктанту і хто читатиме його у прямому ефірі — стане відомо згодом. Минулого року текст радіодиктанту «Твій дім» написала Ірина Цілик, українська письменниця і режисерка, членкиня «Українського ПЕНу». Читала диктант народна артистка Ада Роговцева.

Де слухати радіодиктант:

Радіодиктант у 2022 році писали понад пів мільйона людей на шести континентах, разом з ученими на станції «Академік Вернадський» в Антарктиді. На перевірку тексту радіодиктанту на Українське Радіо загалом надійшло понад 30 тисяч електронних листів і майже 10 тисяч паперових. Редакція Українського Радіо отримала листи з усіх куточків України, зокрема з тимчасово окупованих територій, а також із понад двадцяти іноземних країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
05 квітня 2024
26 березня 2024
05 грудня 2023
27 жовтня 2023
26 жовтня 2023
11 жовтня 2023
05 жовтня 2022
08 листопада 2021
13 жовтня 2021
08 листопада 2020