Поділитись:

Жінкам з медичною освітою треба стати на облік до кінця року

Середа, 27 вересня 2023, 14:49
Жінкам з медичною освітою треба стати на облік до кінця року

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що з 1 жовтня для військовозобов'язаних жінок із медичною освітою «нічого не зміниться».

Про це посадовець повідомив у ефірі телемарафону «Єдині новини», – передає Суспільне.

«Медичні професії для жінок і фармацевтична освіта для жінок з часів Незалежності підпадали під перелік тих спеціальностей, які входили до військового обліку і який затверджувався наказом глави МО. Тому змін не відбувається, окрім тих, які зробила Верховна рада, вносячи зміни в закон про військовий облік», – сказав Ляшко.

Очільник МОЗ підкреслив, що медичні професії "виокремили вже прямо в законі, зазначивши, що жінки з медичною та фармацевтичною освітою підлягають постановці на військовий облік, а також й інші спеціальності, які визначені у переліку, затвердженому наказом Міноборони".

Як нагадав посадовець, уряд ухвалив постанову, яка передбачає, що з 1 жовтня 2023 року жінки з медичною та фармацевтичною освітою до кінця 2026 року мають стати на облік у центрах комплектування.

Ляшко пояснив, що до постанови Кабміну, яка регулює питання перетину державного кордону, поки змін, що стосуються жінок з медичною та фармацевтичною освітою, не внесено.

«Обмеження щодо жінок з медичною або фармацевтичною освітою можуть застосовуватися тільки тоді, коли такі жінки перебувають на державних посадах, в центральних органах виконавчої влади або є народними депутатами чи депутатами місцевих рад. Саме тоді, як і для всіх інших держслужбовців, на жінок-медиків можуть поширюватися обмеження щодо перетину державного кордону. Інших змін немає і не планується», – продовжив міністр.

Очільник МОЗ розповів, що кожен суб'єкт господарювання має у структурі людину, яка веде мобілізаційний облік.

«Ведуться певні списки, які діляться на категорії: офіцерський, старшинський, рядовий склад. Ці дані передаються до центру комплектувань. Тому зараз є законодавча вимога, є встановлений порядок, є певна інструкція МО, що повинні всі зробити, за якою формою подати ці документи», – додав посадовець.

Що відомо про військовий облік для жінок

6 вересня 2022 року тодішній міністр оборони Олексій Резніков підписав наказ, яким відтерміновувалися строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік — до 1 жовтня 2023 року.

У жовтні 2022 року Верховна рада ухвалила в цілому законопроєкт №6482 "Про добровільний порядок взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних".

21 жовтня 2022 року президент Володимир Зеленський підписав закон, за яким жінки з медичною або фармацевтичною спеціальностями, підлягають взяттю на військовий облік. Інші можуть це зробити за власним бажанням.

У січні уряд оприлюднив правила військового обліку для жінок-медиків, які входять до ухваленого 30 грудня Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Згідно з документом, у жінок буде 7 днів після отримання тимчасового посвідчення військовозобов'язаного на прибуття до військкомату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
04 квітня 2024
27 березня 2024
19 лютого 2024
12 лютого 2024
21 грудня 2023
30 листопада 2023
31 жовтня 2023
23 серпня 2023
16 серпня 2023
27 липня 2023