Поділитись:

У Києві стартує «історичне» засідання голів МЗС країн ЄС

Понеділок, 02 жовтня 2023, 11:20
У Києві стартує «історичне» засідання голів МЗС країн ЄС

Рада ЄС із закордонних справ вперше зібралася у Києві. Перед засіданням виступили Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель та міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Про це у понеділок, 2 жовтня, інформує УНН.

«Ми скликаємо історичну зустріч міністрів закордонних справ ЄС тут, в Україні, країні-кандидаті та майбутньому члені ЄС. Ми тут, щоби висловити нашу солідарність та підтримку українському народу», – написав Верховний представник ЄС з закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель у соцмережі X.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба перед відкриттям засідання заявив:

«Це історична подія, тому що вперше в історії Рада ЄС з закордонних справ збирається провести засідання поза своїми нинішніми кордонами, поза кордонами ЄС, але у майбутніх кордонах ЄС».

«І це сам по собі меседж – меседж підтримки» України Євросоюзом, зазначив голова МЗС України.

Жозеп Боррель, своєю чергою, пояснив, що зустріч має неформальний характер. Він назвав її «політичними дебатами високого рівня». І вказав, що не буде конкретних рішень і висновків, а це скоріше «мозковий штурм» де говоритимуть, як можна допомогти Україні, і буде вивчатися Формула миру, запропонована Президентом Володимиром Зеленським.

Як зауважують німецькі ЗМІ, темою засідання Ради ЄС стала пропозиція Борреля взяти на себе довгострокові фінансові зобов'язання перед Україною щодо надання військової допомоги, а також підтримати постачання сучасних винищувачів і ракет за рахунок коштів ЄС. Раніше Боррель заявляв, що хоче мобілізувати на ці цілі п'ять мільярдів євро щорічно з 2024 до кінця 2027 року, пише DW.

У ЗМІ писали, що лише дві країни не відправили міністрів закордонних справ до України на зустріч голів МЗС ЄС: Латвія та Угорщина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
26 березня 2024
18 березня 2024
17 березня 2024
12 березня 2024
27 лютого 2024
23 лютого 2024
20 лютого 2024
07 лютого 2024