Поділитись:

У Луцькраді кажуть, що ліквідують «Еводу» тільки після повного аудиту та звіту директора (фото)

Автор: Максим Косюр |
Вівторок, 26 вересня 2023, 13:58
У Луцькраді кажуть, що ліквідують «Еводу» тільки після повного аудиту та звіту директора (фото)

Депутати Луцької міської ради не проголосували за ліквідацію дочірнього підприємства КП «Луцькводоканал» «Евода Трейд» та її філії. Також обранці громади не підтримали й передачу майна з балансу «Еводи» на баланс водоканалу.

Про це йшлося під час засідання сесії міськради у понеділок, 25 вересня.

Очільник комунального підприємства «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк розповів, що «Еводу» створювали для того, щоб на теренах Луцької ТГ з'явилась система власної генерації енергії з альтернативних джерел, але вони зіштовхнулися з проблемою – фірма не могла водночас і виготовляти енергоносії, і продавати їх.

«Ми пережили енергетичну кризу під час війни. Підприємство відчуло це на собі. Національний регулятор вносив багато змін і ніхто не захищав дрібних постачальників. Головна мета компанії – створити на теренах луцької ТГ систему власної генерації з альтернативних джерел енергії. Ми над нею довго працювали, але були складнощі. Ми зіштовхнулися з проблемою того, що відповідно до законодавства, вона не може бути і виробником, і постачальником енергії», – розповідає пан Віктор.

Віктор ГуменюкВіктор Гуменюк

Також він додав, що «Евода Трейд» створила власний «Фонд енергоефективності міста Луцька», на який мала перераховувати зароблені кошти та передавати їх у міський бюджет. Головною метою ліквідації скандального підприємства Гуменюк називає недосяжність поставленої мети. На минулій сесії депутати не підтримали проєкт рішення, який би дозволив створити ще одне дочірнє підприємство, яке б займалось вже виготовленням енергії.

«Головна причина ліквідації – недосяжність кінцевої мети, яку ми ставили перед фірмою. Зупинка відбулась, коли ми зрозуміли, що сенсу рухатись далі немає. У нас не було критичних проблем в роботі, але далі працювати на енергетичному ринку без мети ми не бачили сенсу, тому прийняли рішення закрити бізнес », – каже очільник.

Депутатка Ірина Колковська поцікавились у Віктора Гуменюка, хто виплачуватиме борги цього комунального підприємства, адже воно фігурує у багатьох судових процесах, які були не на його користь, тому має мільйонні борги. Найбільше її цікавило, чи не витратять на це кошти платників податків.

«Міський бюджет не має відношення до цієї компанії. За період від початку війни з’явилися проблеми в усіх постачальників. Судів на користь підприємства є близько на 27,5 млн гривень, а боргових зобов’язань у нас десь на 26 мільйонів. Боргові зобов'язання закриті. Уже деякі рішення ми виконали, а деякі ще перебувають в стані майбутнього погашення. », – відповів Гуменюк.

Ірина КолковськаІрина Колковська

Він також додав, що ДП «Евода Трейд» планують ліквідовувати поки не розберуться з усіма зобов'язаннями, які на себе взяло підприємство. За його словами, це процес може тривати протягом двох-трьох років.

Депутатка Алла Доманська вирішила запитати в очільника водоканалу, скільки ж підприємство перерахувало коштів у міський бюджет зі згаданого фонду і чи взагалі за чотири роки вона сплачувала щось міській раді. Проте, як з'ясувалось, «Евода» нічого з фонду не передавала, бо, за словами Гуменюка, почалась криза і постало питання банального виживання.

Також він повідомив, що фірма за чотири роки сплатила у бюджет близько 4,5 мільйона гривень, а загальна сума податків – 12 мільйонів. Крім того, за словами очільника водоканалу, оборот фірми становив 600 мільйонів гривень, а це, на його думку, дуже важливо.

Алла ДоманськаАлла Доманська

Депутат від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Андрій Лучик подякував пану Віктору за ініціативність, але разом з тим висловив пропозицію щодо перевірки дирекції фірми та самої компанії на предмет зловживань.

«Хочеться подякувати за сміливість і ті іноваційні ідеї, які ви не боїтеся впроваджувати. Але, я вважаю, що перед ліквідацією підприємства, ми маємо почути звіт директора і провести повністю аудит на предмет зловживань», – каже депутат.

Андрій ЛучикАндрій Лучик

Проте керівник «Луцькводоканалу» зазначив, що «Евода» не має звітувати перед міською радою.

Рішення ж про ліквідацію дочірнього підприємства «Евода Трейд» депутати не підтримали. Крім того, вони не підтримали й ліквідацію її філії та передачу майна компанії на баланс водоканалу. Серед власності, яке комульне підприємство мало б отримати був автомобіль марки Renault Dokker 2019, початкова вартість якого становить майже 315 тисяч гривень, планшет Apple iPad New 2018 за трохи більше як 20 тисяч та інша офісна техніка й меблі.

Renault Dokker 2019Renault Dokker 2019

Нагадаємо: дочірнє підприємство «Луцькводоканалу» масово програє судові справи щодо стягнення коштів. Так, у грудні 2022 року енергетична компанія «Укренерго» звернулася до суду з позовом про стягнення з «Еводи» 16 мільйонів гривень, тоді феміда стала на бік «Укренерго». Вже у січні 2023 року Боратинська сільська рада через суд змусила «Евода Трейд» повернути майже 300 тисяч гривень.

У лютому 2023 року з «Евода Трейд» судилась Горохівська громада. За даними тієї справи, суд постановив повернути Горохівській міськраді 213 тисяч гривень, які та сплатила за електрику, але фактично так її й не отримала. Нещодавно був ще один суд, в результаті якого дочірнє підприємство «Луцькводоканалу» «Евода» має повернути департаменту молоді та спорту Луцькради майже 425 тисяч гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024