Поділитись:

Чи можуть мобілізувати відразу кількох членів родини

Понеділок, 25 вересня 2023, 10:31
Чи можуть мобілізувати відразу кількох членів родини

Під час війни в Україні деякі категорії осіб можуть не призивати на військову службу. Зокрема, деяким може надаватися відстрочка. Перелік підстав для відстрочки від мобілізації вказаний у статті 23 Закону України «Про мобілізацію і мобілізаційну підготовку».

На прохання РБК-Україна адвокат та провідний юрисконсульт компанії Nota Group Антон Маринич розповів, за яких обставин не мобілізують кількох членів родини.

Чи мобілізують до ЗСУ відразу кількох членів родини

В Україні чітко не визначена точна кількість осіб з однієї родини, яку мають право мобілізувати під час війни. Обмежень щодо мобілізації, наприклад, двох рідних братів, немає. Виходить, що якщо під мобілізацію підпадає відразу кілька чоловіків призовного віку, їх усіх можуть призвати.

Але, відповідно до ЗУ «Про мобілізацію і мобілізаційну підготовку», є винятки, хто саме точно не підлягає мобілізації особи з однієї родини.

Не призивають членів родини, коли близькі родичі військовозобов’язаного (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі та стримування збройної агресії рф у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі та стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

«Точно не будуть мобілізовувати тих чоловіків та жінок, чиї близькі родичі загинули на війні або зникли безвісти», – зауважує юрист.

Також до ЗСУ не заберуть чоловіка, який виховує неповнолітню дитину або дітей і його дружина при цьому перебуває на військовій службі. Якщо, наприклад, жінка вже служить у ЗСУ й у подружжя є неповнолітні діти, то чоловіка не мобілізують. І навпаки: якщо служить чоловік, то за неповнолітніми дітьми доглядає дружина і її не будуть мобілізовувати.

При врученні повістки людина має особисто розписатися в її отриманні. Інакше військовозобов'язаний не вважається належним чином оповіщеним про обов'язок з'явитися до ТЦК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів