Поділитись:

Луцькрада вимагає у Зеленського не забирати у неї ПДФО військових

Автор: Максим Косюр |
Понеділок, 25 вересня 2023, 11:55
Луцькрада вимагає у Зеленського не забирати у неї ПДФО військових

Луцька міська рада направить звернення Президенту України Володимиру Зеленському та Кабінету Міністрів України з вимогою не забирати з місцевих бюджетів ПДФО, яке сплачують військові.

Відповідне рішення ухвалили під час сесії міськради у понеділок, 25 вересня.

Днями Верховна Рада України розглянула в першому читанні проєкт закону, який передбачає вилучення з місцевих бюджетів ПДФО від оподаткування доходів у вигляді грошового забезпечення, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу за період з 1 жовтня 2023 року по 31 грудня 2024 року.

«Це втрата в місцевих бюджетах 20 млрд грн у 2023 році та 65 млрд грн у 2024 році, що призведе до руйнування системи державної оборони, сформованої з 24 лютого 2022 року, як взаємодії централізованого забезпечення Міністерства оборони України та мережі понад 1000 джерел фінансування і обслуговування сил безпеки й оборони з місцевих бюджетів», – йдеться у зверненні.

Там також зазначають, що реформа децентралізації в Україні була однією з найкращих, адже дозволила місцевій владі ефективніше дбати про благополуччя жителів. Одним з основних елементів децентралізації є спрямування понад 3/4 надходжень від ПДФО до місцевих бюджетів. Депутати зазначають, що децентралізація поклала владу громад багато видатків, які покривалися в тому числі й за допомогою ПДФО.

«Розширення повноважень і фінансування місцевого самоврядування – це також важливий дороговказ євроінтеграції України. Зокрема, 17 червня 2022 р. Єврокомісія у своєму висновку щодо заявки України на членство в ЄС як позитив відзначила фінансове підкріплення реформи децентралізації», – додають у тексті.

Тому Луцька міськрада у своєму зверненні вимагає таке:

  • залишити 64% доходів від ПДФО у місцевих громадах (і ще 15% – на рівні областей), як це зараз передбачено чинним законодавством;
  • припинити кампанію очорнення місцевих громад для формування викривленої громадської думки щодо витрат коштів місцевих бюджетів;
  • ухвалити закони, які легітимізують витрати місцевих громад на потреби оборони і безпеки.

Депутатка міської ради Алла Доманська повідомила, що, на її думку, ПДФО військових має залишатися у громадах, адже місцева влада може оперативніше реагувати на запити військових та закуповувати для них усе необхідне.

«На мою думку, ПДФО військових маж лишатися на місцях, адже це підриває основу реформи децентралізації. Місцеві громади мають мати право розв'язувати питання пов'язані із забезпеченням своєї життєдіяльності та оперативно реагувати на запити військових. Бюджети місцевих громад можуть швидше та оперативніше реагувати на запити від воїнів», – каже депутатка.

Нагадаємо: гуманітарний відділ Ківерцівської міської ради розірвав договори на капітальний ремонт стадіону за 145 мільйонів із товариством з обмеженою відповідальністю «Будівельна корпорація «РСГ», бо воно подало документи на конкурс, які не відповідають дійсності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів