Поділитись:

Україна може заборонити імпорт деяких товарів з Польщі, Словаччини та Угорщини, – Шмигаль

Вівторок, 19 вересня 2023, 16:40
Україна може заборонити імпорт деяких товарів з Польщі, Словаччини та Угорщини, – Шмигаль

Уряд України готовий запровадити заборону на імпорт деяких товарів з Польщі, Словаччини та Угорщини, якщо ці країни не погодяться зняти односторонню заборону на імпорт української агропродукції.

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, повідомляє «Європейська правда».

Він зазначив, що уряд пропонує ЄС та країнам-сусідам компроміс: Україна впровадить заходи контролю та верифікації за експортом чотирьох груп товарів.

«Ми будемо надавати ЄС та сусідам митні дані щодо експорту визначених товарів та будемо збирати дані про кінцевий пункт відправлень у системі електронної черги. Наша ключова пропозиція – це запровадження системи верифікації на експорт визначених агротоварів до п’яти держав-членів ЄС. Ми обговорюємо цю пропозицію з Єврокомісією», – сказав Шмигаль.

Україна також подала формальний запит до Польщі, Угорщини, Словаччини про порушення норм СОТ. Крім того, Україна починає антидискримінаційне розслідування проти недружніх дій цих країн у торговельній сфері.

«Якщо Польща, Угорщина, Словаччина не погодяться на узгоджені з Єврокомісією заходи, то Україна буде вводити дзеркальні або взаємні торгові обмеження. Найважливіше пам’ятати: ми всі на одному боці. На боці європейських цінностей і демократії», – підкреслив Шмигаль.

Нагадаємо: Єврокомісія оголосила, що не буде продовжувати обмеження на імпорт сільськогосподарської продукції з України після 15 вересня. Попри це, Польща, Угорщина та Словаччина вирішили запровадити односторонні обмеження, причому у Варшаві заявили, що їхні обмеження діятимуть безстроково. 

18 вересня заступник міністра економіки й торговий представник України Тарас Качка заявив, що Київ подає позов до СОТ проти цих країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 квітня 2024
19 квітня 2024
10 квітня 2024
09 квітня 2024
07 квітня 2024
28 березня 2024
27 березня 2024
26 березня 2024
25 березня 2024