Поділитись:

Польща, Угорщина і Словаччина влаштували демарш ЄК через подання Україною позову до СОТ

Вівторок, 19 вересня 2023, 11:06
Польща, Угорщина і Словаччина влаштували демарш ЄК через подання Україною позову до СОТ

Польща, Угорщина і Словаччина не братимуть участі в роботі Координаційної платформи Європейської комісії щодо українського зерна через подання Україною позову до Світової організації торгівлі (СОТ) внаслідок запровадження цими країнами односторонньої заборони на імпорт української агропродукції.

Про це повідомляє «Економічна правда» з посиланням на польське видання PAP.

У роботі Координаційної платформи щодо українського зерна брали участь представники Польщі, Угорщини, Словаччини, Румунії, Болгарії, Єврокомісії та України. Засідання відбувалися в Брюсселі. Проте Польща, Угорщина та Словаччина відмовилися від цієї роботи після заяви України.

«Польща, Угорщина і Словаччина відмовляються від участі в роботі платформи через процедурну розсудливість і той факт, що Україна може використати інформацію, надану в межах Координаційної платформи, проти цих трьох країн у розглядах у СОТ», – сказало джерело в ЄС.

Тепер Польща має намір винести на обговорення питання, що стосуються майбутнього спільної сільськогосподарської політики 27 країн ЄС.

Також, країни, що межують з Україною, виступили проти пропозиції України, внесеної до Єврокомісії, щодо можливого механізму контролю експорту агротоварів до Європейського Союзу.

Нагадаємо: Європейська комісія 15 вересня оголосила, що не продовжуватиме обмеження на імпорт сільськогосподарської продукції з України з деякими умовами, які дадуть змогу уникнути нового стрибка зерна.

Після зняття обмежень на імпорт української агропродукції Польща, Угорщина і Словаччина запровадили односторонні заборони. Польща розширила список заборонених до імпорту продуктів за рахунок борошна і круп. Угорщина довела цей список до 25 товарних позицій.

18 вересня заступник міністра економіки й торговий представник України Тарас Качка заявив, що Київ подає позов до СОТ проти цих країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
09 квітня 2024
07 квітня 2024
27 березня 2024
26 березня 2024
25 березня 2024
21 березня 2024
20 березня 2024
19 березня 2024
11 березня 2024