Поділитись:

У передмісті Луцька відремонтують дві вулиці за майже 40 мільйонів

Понеділок, 11 вересня 2023, 13:29
У передмісті Луцька відремонтують дві вулиці за майже 40 мільйонів

Департамент інфраструктури Волинської обласної державної адміністрації замовив капітальний ремонт двох вулиць у селі Липини Луцького району за майже 39 мільйонів гривень. До переможця тендеру були зауваження в Антимонопольного комітету. Однак, після усунення недоліків тендерної пропозиції чиновники уклали з львівським підприємством договір.

Інформація про тендер розміщена в системі державних закупівель Prozorro, інформує «Сила правди».

Відкриті електронні торги щодо капітального ремонту вулиць Максима Кривоноса та Івана Богуна в селі Липини Луцького району відбулися 14 липня 2023-го. За умовами договору, роботи вартістю 38,8 мільйона гривень мають завершитися до 31 грудня 2023 року.

У Волинській обласній державній адміністрації «Силі правди» повідомили, що основне завдання запланованих робіт – побудова каналізації для відведення дощової води.

За словами місцевого жителя Сергія, під час опадів частина житлових будинків, які розташовані на нижчій стороні вулиці Максима Кривоноса опиняються у воді. А через застарілість трубопроводу на вулиці Івана Богуна, яка знаходиться поруч, від затоплень страждає ще й Волинський обласний перинатальний центр.

Дощова вода стікає на територію Волинського обласного перинатального центруДощова вода стікає на територію Волинського обласного перинатального центру
 

Відповідно до технічної документації, ремонт включає очищення території від чагарників, розбирання старих трубопроводів каналізації, шліфування асфальтобетонного покриття, заміну люків, вивезення сміття тощо. Далі заплановане облаштування ґрунту, зовнішньої мережі дощової каналізації, укладання шарів дорожнього покриття, спорудження пішохідної та велодоріжок, встановлення знаків, а також нанесення горизонтальної розмітки.

Втім, після того, як департамент інфраструктури Волинської ОДА опублікував на сайті Prozorro тендерну документацію, на нього посипалися вимоги про усунення дискримінаційних умов від підприємств-учасників. 

Наприклад, київський «Будівельно-дорожній консорціум», серед засновників якого ще один учасник аукціону – товариство з обмеженою відповідальністю «Луцька дорожна пересувна механізована колона», заявив, що замовник обмежує підрядників у правах. У повідомленні йдеться, що, згідно із додатком 3 тендерної документації, підрядники мають попередньо оглянути об’єкт ремонту й подати замовнику відповідний акт з підписами уповноважених працівників, втім, згідно зі статтею 24 Закону України «Про публічні закупівлі», спілкування учасників і замовника має відбуватися виключно через електронну систему закупівель без можливості встановити особу.

Заяву із такою ж претензією подало столичне товариство з обмеженою відповідальністю «Данко».

«Вимога про надання акту обстеження об’єкта дозволяє встановити особу учасника та впливати на нього різними способами. Також замовник може не підписати цей акт, що усуне підрядника на користь іншого суб’єкта господарювання. Це порушує принцип недискримінації та добросовісної конкуренції», – йдеться у зверненні.

У відповідь департамент інфраструктури Волинської ОДА зазначив, що попередній огляд об’єкта лише дозволяє учасникам оцінити можливості підключення до існуючих мереж і визначитись з порядком застосування техніки, але ніяким чином не порушує їхні права.

Згодом на сайті публічних закупівель Prozorro від  консорціуму «БДК» з’явилася ще й скарга. У повідомленні йшлося, що департамент інфраструктури Волинської ОДА безпідставно вимагає від підрядників підтвердження повного виконання аналогічних робіт не раніше січня 2020-го, хоча такі договори можуть виконуватись частково. Тож підприємство переконане, що таким чином замовник намагається обмежити конкуренцію.

Антимонопольний комітет почав розгляд цієї скарги, втім невдовзі процес зупинили, бо департамент інфраструктури усунув всі вказані порушення. 

У підсумку на торги прийшло троє учасників: львівське ТОВ «Вельт Капітал», луцькі ПП «Ространс» і ТОВ «Луцька дорожна пересувна механізована колона».  

Найвищу ціну на тендері запропонувало приватне підприємство «Ространс» – 42,1 мільйона гривень. Власницею й директоркою фірми є ковельчанка Наталія Шух.

Трохи нижчу ціну запропонувало львівське ТОВ «Вельт Капітал» – майже 40 мільйонів гривень. Основна діяльність фірми – будівництво житлових і нежитлових будівель. Керівницею і власницею компанії є львів’янка Тетяна Павленко. Фірма зареєстрована у 2016 році у Львові і стала активним гравцем на дорожніх тендерах Львівщини та Волині. 

Зокрема, нещодавно фірма виграла тендер на здійснення капітального ремонту школи у селі Милятичі на Львівщині. Втім, за інформацією журналістів видання «Наші гроші», в кошторисі ТОВ «Вельт капітал» вартість окремих матеріалів суттєво перевищувала ринкову.

Найвигіднішу пропозицію подало ТОВ «ЛДПМК» – 38,9 мільйона гривень. Власником компанії є ексдепутат Волинської облради Іван Кобак. Фірма на ринку більш як 15 років.

У фінальній частині аукціону змагалися ТОВ «Вельт Капітал» і ТОВ «Луцька ДПМК». Втім, пропозицію останнього замовник відхилив через невідповідність тендерної пропозиції, тож переможцем стало ТОВ «Вельт Капітал».

Втім, і тут не обійшлося без скарг. ПП «Ространс» заявило, що ТОВ «Вельт Капітал» не підтвердило наявність всієї техніки, яка необхідна для здійснення капітального ремонту. Також у зверненні йшлося, що переможець не довів, що має можливість виготовити потрібну кількість будівельної суміші.

Антимонопольний комітет задовольнив цю скаргу частково. Під час розгляду справи з’ясувалося, що ТОВ «Вельт Капітал» не надало документів, що підтверджують право власності чи право користування на машини та обладнання, які необхідні для виконання робіт.  

Тож Антимонопольний комітет зобов’язав департамент інфраструктури Волинської ОДА скасувати рішення про визначення переможцем ТОВ «Вельт Капітал». Замовник виконав цю вимогу 21 серпня 2023-го. Втім, вже через кілька днів оголосив про намір укласти договір з тим же ТОВ «Вельт Капітал», а 31 серпня угоду підписали. 

«Сила правди» звернулася у департамент інфраструктури Волинської ОДА, аби з’ясувати, чому попри рішення комісії, капітальний ремонт вулиць у Липинах здійснюватиме ТОВ «Вельт Капітал».

Директор департаменту Степан Білан зазначив, що рішення про визначення переможця справді скасували, втім, підприємство усунуло всі порушення, тож договір вирішили таки укласти.

«Відповідно до ст. 26 Закону учасник процедури закупівлі виправляє виявлені замовником невідповідності протягом 24 годин з моменту розміщення вимоги про їх усунення. Товариство направило 23 серпня 2023 року на майданчик «Prozorro» усі необхідні документи, які стосувалися виправлень. Зокрема, опублікувало договір оренди та договори надання послуг спецтехніки, яка має залучатися для здійснення робіт. Тому було підписано угоду з ТОВ «Вельт Капітал», – зазначив Степан Білан.

Також він повідомив, що через рішення Підгайцівської сільради та розпорядження начальника Волинської ОВА Юрія Погуляйка, замовником капітального ремонту виступає департамент інфраструктури, а не територіальна громада. 

Нагадаємо: у Луцьку оголосили тендер на капітальний ремонт бульвару Дружби Народів за 50 мільйонів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів