Поділитись:

Україна вперше завантажила у реактор Рівненської АЕС ядерне паливо зі США (фото)

Понеділок, 11 вересня 2023, 06:35
Україна вперше завантажила у реактор Рівненської АЕС ядерне паливо зі США (фото)

Україна продовжує курс на зміцнення енергетичної незалежності і показує світові приклад того, як можна усунути державу-терориста – Росію з ринків ядерних технологій. Зокрема, у реактор ВВЕР-440 Рівненської АЕС завантажили першу партію ядерного палива, яке було вироблено компанією Westinghouse Electric Sweden AB за участі фахівців українського НАЕК «Енергоатом».

Раніше реактори цього типу працювали тільки на ядерному паливі російського виробництва, – повідомили в Міністерстві енергетики України. 

«Величність цього дня – це кінець монополії росіян на цьому сегменті ринку ядерного палива. І я дуже сподіваюся, що цей день відкриє шлях до швидких санкцій проти росіян в атомній енергетиці», – зазначив міністр Герман Галущенко під час урочистостей, присвячених події.

Участь у заході також узяли посол Швеції в Україні Мартін Оберг, президент і головний виконавчий директор Westinghouse Патрік Фрагман, керуючий директор Westinghouse Electric Sweden Азіз Даг і президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

Україна вперше завантажила у реактор Рівненської АЕС ядерне паливо зі США (фото)Україна вперше завантажила у реактор Рівненської АЕС ядерне паливо зі США (фото)Україна вперше завантажила у реактор Рівненської АЕС ядерне паливо зі США (фото) 

Герман Галущенко додав, що контракт на постачання відповідних паливних збірок ВВЕР-440 було укладено ще у вересні 2020 року в присутності Президента України Володимира Зеленського. Отже, Україна ще до початку повномасштабного вторгнення взяла чіткий курс на позбавлення залежності від росії в ядерній галузі.

«І те, що нам вдалося зробити це настільки швидко, – це великий успіх і значне підґрунтя для нашої подальшої співпраці з компанією Westinghouse, яка тільки розширюється. Це великий день для української енергетики, для нашого співробітництва із США і Швецією, де розташований відповідний завод», – сказав міністр, подякувавши фахівцям атомної галузі, які працювали у Швеції та Україні над відповідним проєктом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів