Поділитись:

На Волині перорально вакцинують диких м'ясоїдів

Понеділок, 04 вересня 2023, 14:52
На Волині перорально вакцинують диких м'ясоїдів

На Волині розпочинається осіння пероральна імунізація диких тварин, що є одним із головних інструментів боротьби зі сказом. Досвід показує, що відповідні заходи гарантують створення імунного фону в диких м’ясоїдних тварин.

Про це у понеділок, 4 вересня, повідомили на сайті Волинської ОВА.

Зазначають, пероральна імунізація диких м'ясоїдних тварин здійснюється весною та восени шляхом розповсюдження принад із вакциною вручну або авіатранспортом. Нині, у зв'язку з воєнним станом, проводиться лише наземний розподіл принад на узліссях, на узбіччі доріг, біля річок, на сільськогосподарських угіддях тощо.

Поживні принади з вакциною – це невеликі за розмірами, з сірникову коробку, коричневі брикети з желеподібною капсулою (полімерний блістер з антигеном) всередині. Брикети мають специфічний запах м’ясо-кісткового борошна, що приманює тварин на великих відстанях.

Слід зазначити, що принади цілком безпечні для людей, тварин і навколишнього середовища, але у разі виявлення брикетів з вакциною краще їх не чіпати, а також не переміщати на інші місця та не руйнувати.

До слова, вакцина сприяє створенню імунітету, не викликає захворювання у молодих тварин, не сприяє виділенню вакцинного вірусу зі слиною, безпечна для інших тварин, безпечна для людини та природного середовища, стабільна в польових умовах.

Довідково:
пероральна імунізація від сказу – один зі способів вакцинації тварин, яких неможливо відловити, щоб вакцинувати класично (внутрішньом’язево або підшкірно). Такий спосіб вакцинації застосовують для диких та бродячих тварин, у яких після поїдання поживної принади з вакциною за 21 день формується імунітет до збудника сказу і триває мінімум 1 рік.

Як виглядає вакцина і як здійснюється пероральна кампанія у період воєнного стану – в інфографіці.

На Волині перорально вакцинують диких м'ясоїдів
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів