Поділитись:

Мав невеликий поріз на нозі: на Волині рибалка підчепив небезпечну хворобу

Середа, 30 серпня 2023, 16:06
Мав невеликий поріз на нозі: на Волині рибалка підчепив небезпечну хворобу

У чоловіка з Луцького району після риболовні діагностували лептоспіроз. Цього року – це перший випадок захворювання на Волині.

Про це повідомляє Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Волинянин 1962 р.н. захворів після риболовлі. З його слів, він мав невеличкий поріз на нозі і босоніж заходив до водойми.

«Тобто «вхідними воротами» для гострого інфекційного захворювання у даному випадку стала саме рана на нозі», – зазначають фахівці.

Перші симптоми лучанин відчув за два тижні після риболовлі: підвищення температури тіла до 39 градусів, загальна слабкість, сильний головний біль та болі в литкових м’язах.

Чоловік звернувся до медиків, його госпіталізували у відділення інтенсивної терапії. Підозру на лептоспіроз підтвердили лабораторними дослідженнями. Хворий отримав відповідне лікування і на сьогодні його вже виписали з лікарні.

Фахівці Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб визначили до 100 природних осередків лептоспірозу майже в усіх районах. Це є потенційною загрозою для подальшого поширення інфекції на території області.

Мав невеликий поріз на нозі: на Волині рибалка підчепив небезпечну хворобу 

Довідково:
Лептоспіроз (водяна гарячка, лугова гарячка, болотна гарячка) – це гостре інфекційне захворювання. Характеризується ураженням м’язів, печінки і нирок та супроводжується хвилеподібною гарячкою. При відсутності вчасного звернення по медичну допомогу та належного лікування можливі важкі ураження нирок, менінгіт і навіть смерть пацієнта.
Недуга вражає як людей, так і тварин.
Захворіти на лептоспіроз можна під час купання в заражених водоймах, риболовлі, сінокосу на зволожених і заболочених територіях, при догляді за хворими й інфікованими тваринами тощо.
Бактерія, що спричиняє лептоспіроз у людей, потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше – гризунів. Також це можуть бути худоба, собаки, дикі тварини. У тіло людини бактерія лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи чи рани на шкірі, а також слизові оболонки (очі, ніс, рот). Людина може захворіти в період від 2 днів до 4 тижнів після інфікування.
Основні симптоми лептоспірозу:
  • висока температура тіла;
  • головний біль;
  • лихоманка;
  • біль у м’язах;
  • блювання та діарея;
  • жовтяниця, почервоніння очей;
  • висип на шкірі. 
Інколи недуга може мати безсимптомний перебіг. Однак характерним проявом захворювання є різкий біль у литкових м’язах.
 
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів