Поділитись:

У Луцьку на Теремнівських ставках виявили кишкову паличку

П'ятниця, 11 серпня 2023, 18:50
У Луцьку на Теремнівських ставках виявили кишкову паличку

У Луцьку на Теремнівських ставках якість води не відповідає нормам за мікробіологічними й санітарно-хімічними показниками. У водоймі вперше від старту купального сезону виявили кишкову паличку.

Як розповіла в коментарі Суспільному лікарка відділу епіднагляду за неінфекційними хворобами обласного центру контролю та профілактики хвороб Оксана Колобкова, востаннє воду на водоймах у Луцьку перевіряли 9 серпня.

З її слів, перевищення лактозопозитивних кишкових паличок становить 7500 в 1 дм3 води при нормі в п'ять тисяч.

«Цього року було все ж прохолодніше, і вода тривалий час трималася в межах нормативних значень. Згодом була жарка погода, і ймовірно це зробило свою справу. Але це набагато менше, ніж було в попередні роки», – сказала фахівчиня.

Поблизу рятувального поста на Теремнівських ставках 11 серпня розмістили жовтий прапорець, що попереджає людей про заборону купання.

Натомість на Центральному пляжі міста (річка Стир) вода відповідає нормам, водойма в епідеміологічному плані безпечна. Також безпечною є річка Стир у місті Берестечку.

Яка ситуація на інших водоймах області

З початку сезону епідеміологи провели 146 досліджень проб води, з яких у 22 (15 %) виявили невідповідності за мікробіологічними показниками. Ці водойми залишаються небезпечними для купання.

Станом на 11 серпня кишкову паличку виявили на таких водоймах:

  • озеро Турійське в селищі Турійськ;
  • озеро Велимче в селі Соловичі;
  • озеро Синове в селі Соколище Сереховичівська ТГ;
  • річка Вижівка в селищі Стара Вижівка Ковельського району;
  • міський пляж на річці Турія в Ковелі;
  • річка Сапалаївка (Теремнівські водойми) в місті Луцьку.

Упродовж липня цього року епідеміологи дослідили проби води у 34 місцях масового відпочинку та рекреаційних зонах, а також на 13 офіційних пляжах, котрі розміщені на дев'яти річках і 23-х озерах. Не відповідали вимогам п'ять відібраних проб води.

Найбільше лабораторно обстежили водойми в Ковельському районі (16 місць масового відпочинку), Камінь-Каширському районі (10), Луцькому районі (7), Володимирському районі (одне місце).

Моніторинг щодо якості та безпечності відкритих водойм в області, додала лікарка, проводять раз на два тижні чи раз на тиждень. Купальний сезон в області триватиме до 31 серпня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
17:26
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024