Поділитись:

В Україні дозволили ввозити донорську кров з-за кордону: що відомо

Вівторок, 29 серпня 2023, 22:32
В Україні дозволили ввозити донорську кров з-за кордону: що відомо

Кабінет міністрів ухвалив рішення, що у разі нагальної потреби за надзвичайних ситуацій донорську кров та її компоненти зможуть ввозити в Україну з-за кордону.

Про це повідомили у пресслужбі МОЗ, – передає Суспільне.

«З початку війни потреба в донорській крові та її компонентах зросла на понад 40%. Збільшення інтенсивності бойових дій на фронті, щоденні обстріли ворогом мирних міст призводять до суттєвого зростання потреб крові, яка критично необхідна для порятунку військових та цивільних українців», – мовиться у повідомленні.

У відомстві пояснили, що наразі держава на 100% забезпечена донорською кров'ю завдяки регулярним донаціям небайдужих українців. Однак медична система має бути готовою до будь-яких надзвичайних ситуацій та терористичних актів РФ.

Ухвалена урядом постанова передбачає, що у разі виникнення потреби кров та її компоненти можуть завозитися в Україну з-за кордону. Це дозволить в критичні моменти уникнути можливого дефіциту.

Як зазначили у міністерстві, кров і компоненти постачатимуться в Україну як гуманітарна допомога, а відповідальним за її отримання визначено Український центр трансплант-координації, який виконує функції Національного трансфузіологічного центру.

Рішення Кабміну дозволить ввозити кров та компоненти крові з-за кордону виключно на період воєнного стану або ж у разі надзвичайних ситуацій.

Відповідно до законодавства, з метою відновлення організму донора існують інтервали між різними видами донорства: донацію крові або еритроцитів — раз на три місяці, донацію тромбоцитів або плазми — раз на 14 днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
01 травня 2024
30 квітня 2024
29 квітня 2024
28 квітня 2024
22 квітня 2024
21 квітня 2024
15 квітня 2024
10 квітня 2024
09 квітня 2024
07 квітня 2024