Поділитись:

У Луцьку пропонували покращити систему надання житла військовим – Луцькрада не підтримала

Автор: Максим Косюр |
Четвер, 31 серпня 2023, 16:42
У Луцьку пропонували покращити систему надання житла військовим – Луцькрада не підтримала

У Луцьку підготували проєкт звернення до Президента України Володимира Зеленського, Кабміну та Міністерства оборони з проханням переглянути та вдосконалити механізм надання житла військовим, аби квартири отримували не за звичайну строкову службу, а за реальні військові досягнення.

Проте депутати Луцькради не підтримали такий проєкт рішення.

Як зазначає авторка звернення депутатка від фракції «Європейська солідарність» Алла Доманська, у зверненні йдеться про те, що механізми потрібно або переглянути, або скасувати і загалом рухатися в іншому напрямку надання соціальної допомоги для військовослужбовців.

«Загалом потрібно рухатися в іншому напрямку надання соціальних послуг. Це не тільки надання житла чи матеріальної допомоги або одноразових «подачок». Військові повинні отримувати гідну заробітну плату не лише на передовій, а й у мирний час, щоб для них не було проблемою купити ці квартири протягом служби. Тому прошу колег підтримати це звернення», – каже депутатка.

Алла ДоманськаАлла Доманська

Причиною появи такого звернення до вищих органів влади стала ситуація із виділенням житла людям, які отримували військовий досвід ще в радянські часи та не перебували на службі в роки незалежності. Тому у зверненні і йдеться про те, що Кабмін та Міноборони мали б врегулювати систему видачі квартир.

«У Луцьку стався суспільний резонанс, пов'язаний із рішенням щодо видачі квартир військовим пенсіонерам. Закономірно, що цей факт викликав обурення громадськості й підняв на поверхню проблеми, вирішення яких не можна відкладати на «після Перемоги». Уже зараз потрібно переглянути доцільність таких радянських рудиментів, як видача квартир за службу», – зазначають в додатку до рішення.

У тексті пропонували будувати новий підхід до винагороди військовослужбовцям за їх внесок у безпеку нашої країни – не очікування квартир по 30-40 років, а достойна оплата праці під час несення служби. І нагороджувати людей не за перебування на службі, а за реальні досягнення під час тієї таки служби.

Кабміну та Міністерство оборони мали б провести додатковий аналіз списків загальної черги військовослужбовців і переглянути процедури видачі квартир на предмет доцільності й об'єктивності. Вже після цих досліджень необхідно було б змінювати законодавство.

Проте цей проєкт звернення не набрав необхідної кількості голосів, тому його не направлять на розгляд вищим органам влади.

Нагадаємо: нещодавно заступнику голови Волинської обласної ради Григорію Пустовіту хотіли виділити квартиру у Луцьку. З 1981 року по 2004 рік політик проходив службу в Збройних силах на посадах командира взводу, командира роти, помічника командира військової частини по службі військ, заступника командира авіаційної бази з виховної роботи, а з 2004 року – офіцер запасу. Проте тоді квартири йому таки не виділили, адже забракло голосів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024