Поділитись:

Неймовірна історія порятунку: як з Бахмута до Луцька везли пернатих красенів

П'ятниця, 18 серпня 2023, 12:31
Неймовірна історія порятунку: як з Бахмута до Луцька везли пернатих красенів

Луцьк став новою домівкою для майже сімдесяти декоративних голубів з-під Бахмута. Врятувати їх вдалося завдяки співпраці зоопарку із волонтерами та військовими, які опікувалися птахами.

Як пернаті перенесли дорогу та чи можна вже подивитися на них у зоопарку розповіли у Вільному радіо.

Декоративних голубів поблизу Бахмута цієї весни виявили неподалік від своїх позицій бійці 100-ї окремої бригади територіальної оборони. Військові стали доглядати птахів, але було зрозуміло, що їх треба вивозити з небезпеки. По допомогу захисники звернулися до волонтерів. 

«Боєць, який почав їх підгодовувати, попросив врятувати птахів одного з заступників керівника медичного центру, де послуги надають пораненим і військовим. Той, своєю чергою, зателефонував очільниці Луцького зоопарку Людмилі Денисенко. Вона одразу ж взялася за організацію евакуації пернатих із місць, де постійно йшли бойові дії», – розповіла фахівчиня зі зв’язків із громадськістю та ЗМІ Луцького зоопарку Ольга Булковська.

Птахи жили у відчиненому голубнику – ймовірно, їхні попередні власники не стали зачиняти вікна та двері, аби птахи могли вільно літати. Та все ж голуби не переміщувалися далеко й завжди поверталися додому. Якби їх не евакуювали, птахи могли б загинути — як не від обстрілів, то від нездатності вижити на волі. 

«Проблема домашніх приручених тварин у тому, що вони не виживуть у дикій природі. Наприклад, коли навіть знаходять якихось пташенят чи маленьких тварин і приносять у зоопарк, а коли ми їх вигодуємо і вони здорові фізично – їх не можна повертати в живу природу. По-перше, їх не навчили їхні батьки добувати їжу, захищатися, маскуватися і таке інше, а доглядальники зоопарку точно цього не навчать. По-друге, є довіра до людей, тому що ті їх врятували: годували, поїли, доглядали. Цими інстинктами звірі чи птахи й будуть керуватися. Але при зустрічі в природі такої особини й людини наслідки можуть бути непередбачуваними та фатальними», – пояснює Ольга Булковська. 

Врятувати птахів допомогли волинські волонтери, які возили допомогу українським захисникам. 

«Коли вони (волонтери, — ред.) все порозводили по передовій, тоді хлопці з 100-ї бригади зайнялися відловом птахів, посадили їх у клітки. І тоді волонтери поїхали з Донеччини одразу на Волинь, щоб у клітках в дорозі птахи провели якнайменше часу», – розповідає представниця зоопарку. 

Загалом з-під охопленого війною Бахмута вдалося евакуювати 68 декоративних голубів двох десятків порід. Дорогу до Волині пернаті перенесли добре та навіть встигли знести яйця, каже співрозмовниця.

По приїзду до Луцька голубів помістили на карантин. 

«Поки птахи не пройдуть карантин, вони тримаються в окремих приміщеннях, подалі від колекції. Бо голуби часто бувають носіями вірусів і хвороб, які «на око» не виявити. Тож заразити нашу колекцію, якщо не дотриматися таких обмежень, вони можуть на раз-два-три», – розповідає Ольга Булковська. 

Нині голуби вже пройшли карантин та призвичаїлись до своєї нової оселі. Тепер усі охочі можуть подивитися на них у зоопарку за адресою: м. Луцьк, вул. Глушець, 16. Знайти птахів можна поблизу вольєра з лемурами.

Неймовірна історія порятунку: як з Бахмута до Луцька везли пернатих красенівНеймовірна історія порятунку: як з Бахмута до Луцька везли пернатих красенівНеймовірна історія порятунку: як з Бахмута до Луцька везли пернатих красенівНеймовірна історія порятунку: як з Бахмута до Луцька везли пернатих красенівНеймовірна історія порятунку: як з Бахмута до Луцька везли пернатих красенівНеймовірна історія порятунку: як з Бахмута до Луцька везли пернатих красенівНеймовірна історія порятунку: як з Бахмута до Луцька везли пернатих красенівНеймовірна історія порятунку: як з Бахмута до Луцька везли пернатих красенівНеймовірна історія порятунку: як з Бахмута до Луцька везли пернатих красенівНеймовірна історія порятунку: як з Бахмута до Луцька везли пернатих красенівНеймовірна історія порятунку: як з Бахмута до Луцька везли пернатих красенівНеймовірна історія порятунку: як з Бахмута до Луцька везли пернатих красенівНеймовірна історія порятунку: як з Бахмута до Луцька везли пернатих красенів 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів