Чи можна під час сну проковтнути павука

Четвер, 10 серпня 2023, 05:01

Є думка, що під час сну людина випадково ковтає до 8 невеликих павуків щороку. Більшість домашніх членистоногих – неотруйні, а про з'їдене більшість людей, нібито, навіть не здогадуються.

Про це пише ВВС.

Британець Кріс Коуслі вважає, що став «жертвою павука». Минулого місяця його забрали до лікарні з симптомами задухи.

Одного ранку Кріс прокинувся від того, що не міг дихати. За його словами, фельдшер «швидкої» пояснив це імовірним укусом павука за піднебінний язичок в задній частині горла.

Від цього, мовляв, горло набрякло, і виникли серйозні труднощі з диханням.

«Я думав, що помру», – згадує Коуслі.

У лікарні заявили, що не впевнені у тому, що спричинило проблеми з диханням, хоча, за словами Коуслі, припустили, що теорія про укус павука може мати підґрунтя.

На захист павуків

Павуки є одними з найпоширеніших хижаків на Землі, стверджують європейські зоологи.

За здатністю знищувати комах-шкідників павуки не мають собі рівних, заявляє Британське арахнологічне товариство.

«Вони – хижаки, і їхня основна здобич - це комахи, багато з яких поїдають наші врожаї й докучають худобі», – кажуть вчені.

Як з'ясувалося, біомаса здобі, яку павуки поїдають протягом року, становить, за різними оцінками, від 400 до 800 млн тонн, йдеться в дослідженні Базельського університету 2017 року.

А людство загалом за рік, за даними ООН, споживає 400 млн тонн м'яса та риби. Якби в екосистемі не було павуків, то чисельність шкідливих комах на Землі збільшилася б у геометричній прогресії.

Що ж до проблем з диханням у Кріса Коуслі – то експерти сумніваються, що саме павук був винуватцем.

Зоолог Метт Вілкінсон з Кембриджського університету каже: «Існує думка, що уві сні людина ковтає близько восьми павуків на рік. Це - міф, хоча багато людей у нього вірять».

«Незрозуміло, звідки походить історія про ковтання павуків, але цей міф настільки глибоко вкоренився, що перетворився на легенду», – каже Вілкінсон.

Він та інші вчені дуже сумніваються, що укус павука призвів до нещасного випадку з Коуслі.

«Павуки переважно уникають людей. Зазвичай вони кусають когось такого великого, як людина, тільки для захисту. Серед найбільш агресивних видів, що мешкають в Британії, – павук з роду Чорних вдів, відомий у Сполученому Королівстві як благородна псевдовдова, – розповідає Вілкінсон. – Але він досить великий, і якби опинився у вашому горлі, ви б точно прокинулися».

Експерти сходяться на думці, що більшість людей прокинулися б від появи павука на обличчі.

«Ви б відчули це задовго до того, як він наважився б вас вкусити», – каже Вілкінсон.

Він знає про припущення медиків, що павуковий укус міг викликати проблеми з диханням у Кріса Коуслі, але каже: «Мені потрібні вагомі докази».

«Покажіть мені рештки павука чи укус. Я просто не можу уявити, щоб це зробив павук».

Джеофф Оксфорд з Британського арахнологічного товариства погоджується з тим, що історія про ковтання восьми павуків на рік уві сні - це "міф".

«Під час сну ми вдихаємо і видихаємо гаряче повітря, – каже він. – З якого дива павуку туди лізти? Він такого не робитиме».

Однак вчені застерігають, що хоча укуси павуків зустрічаються рідко, деякі з них можуть викликати запалення шкіри, нудоту, пітливість та запаморочення.

Павуки також можуть інфікувати людину різними хворобами і в поодиноких випадках викликають сильну алергічну реакцію.

Що ж до Кріса Коуслі, то з ним все гаразд. Але після виписки з лікарні він відразу купив набір засобів для захисту від комах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: