Поділитись:

Шестирічну волинянку, якій пересадили серце, вже виписали з лікарні (відео)

Середа, 09 серпня 2023, 15:37
Шестирічну волинянку, якій пересадили серце,  вже виписали з лікарні  (відео)

Шестирічну жительку Ковеля Соломію, яка стала найменшою в Україні пацієнткою із пересадженим серцем, виписали з лікарні додому.

Про це пише Суспільне.

Дівчинку прооперували у ніч на 10 липня. Як повідомили на сторінці Інституту серця МОЗ, дитина чекала на пересадку півтора року.

Через місяць після операції та реабілітації Соломію виписали з медзакладу. «Соломійка буде жити довго і щасливо», – сказав директор Інституту серця Борис Тодуров.

Що відомо про нове серце для Соломії

За даними Інституту серця МОЗ, Соломія народилася абсолютно здоровою, але в результаті перенесеної вірусної хвороби отримала ускладнення на серце і діагноз –  кардіоміопатія. На трансплантацію дівчинка чекала півтора року.

Донором для Соломії та ще двох дітей став чотирирічний хлопчик Юрій. Його родина через війну переїхала із Запоріжжя у Рівне. Мама Юри – медик. Як розповіла жінка колегам з Інституту серця, у її маленького сина стався раптовий крововилив у мозок.

Коли лікарі констатували смерть дитини – ухвалила рішення і дала згоду на трансплантацію серця, печінки на нирок іншим дітям.

Як розвивалась трансплантація на Волині

Перше донорське серце в Україні пересадили в грудні 2019. Операцію здійснили на Волині. Лікарі Ковельського МТМО прооперували 56-річного Василя Міговку. Донором серця став чоловік з відкритою черепно-мозковою травмою, в якого бригадою спеціалістів констатована смерть мозку. 29 січня Василя Міговку виписали з лікарні.

У 2021 році у Львівській лікарні швидкої допомоги пересадили донорське серце 13-річному волинянину. Це – перша була трансплантація серця дитині в Україні.

Верховна рада під час засідання 21 вересня прийняла за основу законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині (№ 5831) зі спрощення донорства й пересадки органів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів