Поділитись:

Польща закриє кордон для продуктів з України після 15 вересня

Четвер, 03 серпня 2023, 22:13
Польща закриє кордон для продуктів з України після 15 вересня

Польща планує закрити кордон для українських продуктів після 15 вересня, заявив журналістам міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус.

Про це повідомляє міністерство сільського господарства та розвитку села Польщі, – передає Суспільне.

«Навіть якщо ЄС не ухвалить такого рішення, ми закриємо кордон для українських продуктів після 15 вересня. Я думаю, що деякі з п’яти прифронтових країн зроблять те ж саме. Це не проти когось, а з турботи про добробут польських фермерів», – йдеться у повідомленні.

Крім того, на своїй сторінці у Твіттер Телус написав: «Ми будемо твердо відстоювати інтереси польських фермерів. Ми допомагаємо Україні, але добробут польських фермерів перебуває на першому місці! Якщо ЄС не ухвалить цього рішення, ми закриємо кордон для української продукції після 15 вересня. Деякі з п’яти прикордонних країн зроблять те ж саме».

У липні п'ять країн Європейського Союзу підписали декларацію щодо продовження заборони на імпорт українського зерна, щоб захистити інтереси своїх фермерів. При цьому продовольство все ще може надходити на світовий ринок через їхні території після того, як Росія вийшла із «зернової угоди».

Міністри сільського господарства Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини просять ЄС розробити механізми, які дозволять доставляти українське зерно та інші продукти харчування до місць призначення, не завдаючи шкоди сільськогосподарській галузі транзитних країн.

Євросоюз запровадив тимчасові заходи у зв'язку з логістичними проблемами, пов'язаними з імпортом. Наразі українські пшениця, кукурудза, насіння ріпаку та соняшник можуть бути імпортовані до будь-якої країни ЄС і продовжують залишатися у вільному обігу в усіх країнах-членах Європейського Союзу, крім цих п'яти держав.

19 липня міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь у коментарі Reuters заявив, що Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія і Словаччина попросять Європейський Союз подовжити заборону на імпорт українського зерна, термін дії якої завершується 15 вересня, щонайменше до кінця року.

Що відомо про напруження у відносинах між Україною і Польщею

Раніше державний секретар Канцелярії президента Республіки Польща – керівник Бюро з міжнародної політики Марцін Пшидач у коментаі польським медіа сказав, що Києву «варто було б почати цінувати ту роль, яку Польща відіграє для України в останні місяці та роки».

Міністерство закордонних справ Польщі викликало посла України Василя Зварича після того, як українське відомство викликало польського посла через критику Варшави про «недостатню вдячність Києва».

Згодом МЗС Польщі заявило, що Польща прагне до хороших відносин з Україною, однак сподівається, що українська сторона враховуватиме польські інтереси. Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов подякував Польщі за підтримку держави з перших днів повномасштабного російського вторгнення.

 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів