Поділитись:

Понад 100 «вагнерівців» рушили в бік Сувальського коридору, – Моравецький

Субота, 29 липня 2023, 14:23
Понад 100 «вагнерівців» рушили в бік Сувальського коридору, – Моравецький

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив про переміщення групи найманців ПВК «Вагнер» в сторону Сувальського коридору, який з’єднує країну з державами Балтії, а також відокремлює територію Калінінградської області РФ від Білорусі.

Про це, як пише «Європейська правда», повідомляє RMF FM.

Моравецький заявив, що Польща протягом останніх двох років стикається з постійними атаками на своєму кордоні. Лише цього року, додав він, було зафіксовано 16 000 спроб нелегального перетину кордону мігрантами, яких заманюють Володимир Путін і Олександр Лукашенко, щоб «проштовхнути їх до Польщі».

«Зараз ситуація стає ще більш небезпечною. У нас є інформація, що понад 100 найманців групи Вагнера рушили в бік Сувальського перешийка біля Гродно в Білорусі», – сказав Моравецький.

За словами глави уряду Польщі, «це, безумовно, крок до подальшої гібридної атаки на польську територію». Вони, ймовірно, будуть замасковані під білоруських прикордонників і допомагатимуть нелегальним мігрантам потрапляти на польську територію, дестабілізувати Польщу, але, ймовірно, вони також намагатимуться проникнути на територію Польщі, видаючи себе за нелегальних мігрантів, а це створює додаткові ризики, сказав він. 

Портал «Спротив», створений Силами спеціальних операцій України, повідомив, що до Гродно прибуло близько сотні найманців російської групи Вагнера. Більшість прибулих найманців мають досвід контрабандної діяльності, в тому числі переправлення нелегальних мігрантів, стверджує портал.

Раніше глава МВС Польщі заявляв, що у разі серйозних інцидентів за участю «вагнерівців» Польща, Литва і Латвія «вживатимуть заходів разом». Він додав, що Варшава веде переговори з Латвією та Литвою щодо того, як реагувати на присутність найманців, і що країни допускають можливе закриття кордонів із Білоруссю в разі потреби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів