Поділитись:

Росія погрожує атакувати кораблі, які прибуватимуть в порти України

Середа, 19 липня 2023, 22:49
Росія погрожує атакувати кораблі, які прибуватимуть в порти України

Міноборони Росії заявило, що у зв'язку з припиненням «зернової ініціативи» окупанти з 20 липня будуть розглядати всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря до українських портів, як «потенційні перевізники вантажів військового призначення».

Про це повідомили в Міноборони РФ, – пише Громадське.

Там також погрожують, що країни, під прапором яких будуть судна, вважатимуться залученими до «українського конфлікту». Тобто так окупанти називають загарбницьку війну проти України.

Також Міноборони Росії оголосило низку морських районів у північно-західній та південно-східній частинах міжнародних вод Чорного моря «тимчасово небезпечними для судноплавства».

Що передувало?

17 липня Росія офіційно виступила проти продовження «зернової угоди», про це російська сторона вже повідомила представників інших сторін Спільного координаційного центру.

У МЗС Росії заявили, що попри заявлені гуманітарні цілі вивезення українського продовольства «було практично відразу переведене на суто комерційну основу».

Там також поскаржилися, що жодну з вимог Росії не було виконано. Йдеться про підключення підсанкційного «Россільгоспбанку» до міжнародної платіжної системи SWIFT, дозвіл на ввезення до Росії запчастин і обладнання для виробництва сільгосппродукції та добрив, «розмороження» закордонних рахунків російських компаній, розблокування транспортної логістики та страхування та реанімацію аміакопроводу Тольятті – Одеса.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що власники кораблів готові продовжувати постачання без Росії. Пізніше він надіслав листи турецькому лідерові Реджепу Таїпу Ердогану та генсеку ООН із пропозицією продовжити роботу «зернової угоди» або її аналога в тристоронньому форматі.

Генсек ООН Гутерреш також написав лист президентові РФ Володимиру Путіну, в якому закликав не скасовувати міжнародну ініціативу.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн назвала рішення Росії цинічним і наголосила, що ЄС продовжить через «Шляхи солідарності» вивозити агропродовольчу продукцію з України на світові ринки.

Про «зернову угоду»

Чорноморську зернову ініціативу, яка передбачає вивезення зерна з трьох українських портів – «Чорноморська», «Одеси» та «Південного», – уклали 22 липня 2022 року в Стамбулі за участю України, РФ, Туреччини та ООН на 120 днів. Між собою Україна та Росія угоди не підписували – лише паралельні домовленості з партнерами.

Дію угоди продовжували кілька разів, попри погрози Росії її зупинити. А втім, росіяни ще з листопада 2022 року під різними приводами саботували й затягували час проведення інспекцій у межах «зернової ініціативи». 4 липня МЗС Росії заявило, що «немає підстав» для чергового продовження угоди, яка закінчується 17 липня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
09 квітня 2024
24 березня 2024
20 березня 2024
13 березня 2024
29 лютого 2024
24 лютого 2024
23 лютого 2024
10 лютого 2024
27 січня 2024
26 січня 2024