Поділитись:

Путін уже програв війну, а Україна вступить в НАТО, – Байден

П'ятниця, 14 липня 2023, 09:47
Путін уже програв війну, а Україна вступить в НАТО, – Байден

Президент США Джо Байден заявив у Гельсінкі, що Україна вступить в НАТО, а президент путін зрештою вирішить, що продовження війни не на користь Росії.

Про це пише BBC Україна з посиланням на The Times.

Байден прибув до Фінляндії одразу після саміту НАТО у Вільнюсі. У Гельсінкі він провів мінісаміт із лідерами урядів інших скандинавських країн – Данії, Норвегії, Швеції та Ісландії.

Від «абсурдності» до «гарних результатів». Основні підсумки саміту НАТО у Вільнюсі

Його запитали на спільній пресконференції з президентом Фінляндії Саулі Нііністе, чи не призведуть слова про вступ України до НАТО після закінчення війни з росією, до того, що путін вирішить затягувати конфлікт.

«Ніхто не може вступити в НАТО, поки йде війна, тому що це гарантувало б Третю світову війну», – сказав Байден.

Але в перемоги путіна у війні проти України немає жодних шансів, заявив президент США.

«Путін вже програв війну, – сказав Байден. – путін має реальну проблему. Як йому рухатись далі? Що йому робити?»

«Він може просто сказати: «Я йду», – додав Байден. «Якої угоди досягнуть зрештою, залежить від путіна і від того, що він вирішить зробити. Але немає жодної можливості, щоб він виграв війну в Україні. Він уже програв цю війну».

Президент США також не вважає, що путін може застосувати ядерну зброю. Раніше він називав загрозу застосування Росією цієї зброї «реальною».

Байден нагадав, що не лише Захід, але й Китай застерегли путіна від цього.

«Я не думаю, що є реальна перспектива використання путіним ядерної зброї. Не лише Захід, а й Китай та решта світу сказали: «Не вдавайтесь до цього. Не робіть цього», – зазначив він.

Американський президент також прокоментував невдалу спробу заколоту в росії, яку організував лідер ПВК «Вагнер» Євген Пригожин.

Байден заявив, що не знає ні про місцеперебування Пригожина, ні про його нинішні відносини з путіним, але жартома застеріг лідера «вагнерівців» від можливого отруєння.

«На його місці я був би обережний з тим, що я їм. Я б стежив за своїм меню», – сказав Байден.

Нагадаємо: раніше Володимир Зеленський заявив, що Україна має отримати запрошення до НАТО, коли дозволять безпекові умови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів