Поділитись:

На Волині масово гинуть бджоли – звинувачують аграріїв (відео)

П'ятниця, 14 липня 2023, 08:31
На Волині масово гинуть бджоли – звинувачують аграріїв (відео)

У селах Радомишль і Баківці Боратинської громади масово гинуть бджоли. Пасічники забили на сполох. Кажуть, такого мору ще не бачили. Вони підозрюють, що бджоли помирають через те, що місцеве аграрне підприємство покропило свої поля хімікатами.

На місце події викликали працівників поліції та Держпродспоживслужби, а також представників фірми «Луцька аграрна компанія», яка належить братам Добкіним, – пише ІА «Волинські Новини» з посиланням на телеканал «Аверс».

«Коли до мене приїжджають люди на пасіку, то зазвичай тут пахне нектаром, медом. Сьогодні на моїй пасіці стоїть трупний запах, тобто запах мертвих бджіл. Мені це душевно болить», – розповідає пасічник Антон Шотік.

Як каже, в жодного пасічника не підніметься рука забити бджолу. Смерть цілого рою – це справжня трагедія для бджоляра. А в нього – 65 бджолосімей.

У Радомишлі та Баківцях проживають п’ять пасічників. До старостату прийшли четверо. П’ятому, коли побачив, що його бджоли гинуть, стало зле, і він опинився в лікарні.

«У мене 40 років стажу пасічникування. Такого мору бджіл, як цього року, я не бачив. Ми й по Україні їздимо. Такого я ще не бачив. Буквально з сьомого числа, коли почали обробляти поля, бджола падає. І сьогодні теж», – зазначає Антон Шотік.

Мор розпочався кілька днів тому. Люди підозрюють, що винні аграрники. Найбільше полів тут має «Луцька аграрна компанія», яка належить колишньому меру Харкова, екснардепу Михайлу Добкіну та його меншому брату, теж нардепу Дмитру Добкіну.

Звісно, відомих власників компанії в Радомишлі не було, але агрономи від фірми приїхали. Причетність «Луцької аграрної компанії» до смерті комах вони заперечують.

«Негарно, що ми одні захищаємо інтереси всіх фермерів навколо. Люди не говорили тільки про нашу компанію, а обговорювали діяльність усіх фермерів. Усе нещодавно кропили. Люди пшеницю нещодавно кропили, фермери картоплю нещодавно кропили, соняшники, кукурудзу і всі культури зараз кроплять, тому що нині триває фаза активного росту», – каже агроном Юрій.

На місці були також працівники Держпродспоживслужби.

«Ми намагаємося допомогти пасічникам встановити, від чого гинуть бджоли. Відбираємо зразки на полі та ґрунт. Потім відправляємо в лабораторію, де видають висновок», – пояснює головна спеціалістка відділу захисту рослин, фітосанітарної діагностики та прогнозування Держпродспоживслужби у Волинській області Олена Прус.

Спочатку пасічники були налаштовані категорично. Мали намір відстоювати свої права в суді й вимагати компенсації. Але для початку їм потрібно провести необхідні аналізи, щоби пред’явити докази винуватості фірми. 

Проблема з вимиранням бджіл через оброблення полів дуже серйозна. Такі факти непоодинокі. Є хімікати, які паралізують комаху, а є такі, які здатні винищити цілі пасіки. Водночас усім відомий той факт, що без бджіл поле не вродить.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів