Поділитись:

В Україні відкрили першу у світі ІТ-пасіку (фото)

Субота, 03 червня 2023, 02:11
В Україні відкрили першу у світі ІТ-пасіку (фото)

В Україні запустили унікальну експериментальну IT-пасіку. На вуликах з поліпропілену встановили сонячні панелі і сенсори, ними можна керувати зі смартфона. Інформація з датчиків передається на сервер, а звідти на телефон бджоляра. Він може дистанційно перевірити температуру, вологість у вулику, вагу та кількість назбираного меду. Також такі вулики мають GPS-навігатор.

Про це пише ZAXID.NET.

Перші 10 експериментальних вуликів встановили на базі «Балтаси» у Васильківському районі Київської області. Над проєктом AmoHive працювали фахівці з України та Польщі. Патент належить українцям.

В Україні відкрили першу у світі ІТ-пасіку (фото) 

В Україні відкрили першу у світі ІТ-пасіку (фото) 

«Ми спробували модернізувати процес – поєднати ІТ та бджільництво, щоб полегшити роботу бджоляреві, надати доступ до інформації про процеси, які відбуваються у самому вулику, вчасно реагувати на них. Зараз це експериментальні 10 вуликів, наш проєкт потребує багатьох спостережень, досліджень, тож будемо раді співпрацювати зі школярами, студентами та поширювати ідеї ІТ-бджільництва», – пояснила співавторка проєкту Amohive Олександра Курдіна.

Технологічні вулики заселили бджолами трьох порід: українська степова, карпатка, карніка. Їх порівнюватимуть за медоносністю, динамікою весняного розвитку, ефективністю запилення, стійкістю під час зимування. Пасічники спостерігають, як поводяться бджоли і вчаться користуватися інноваційними вуликами. Показники, що можна регулювати дистанційно, впливають на захворюваність бджіл, а отже, і на урожай.

«Вже отримали цікаві результати з порівняння бджолиних родин, а один смарт-вулик вже поїхав як пілотний для всієї кочової пасіки, з метою отримання найбільш дорогого, корисного та ніжного українського акацієвого меду. Крім цього, ми зможемо зіставити результати з української ІТ-пасіки з такою ж самою ІТ-пасікою у Польщі (бджоли типу Sklenar та Buckfast), та такою ж ІТ-пасікою у Канаді, і, можливо, у Німеччини», – прокоментував співзасновник ІТ-пасіки Ігор Курдін.

В Україні відкрили першу у світі ІТ-пасіку (фото) 

ІТ-пасіка має також освітню та наукову функцію. Викладачі та аспіранти Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля готові долучитися до досліджень, запропонували ідеї для покращення.

«Використовувати бджіл можна у різних сферах. Наприклад, на техногенному об’єкті, щоб дізнатися, чи безпечно бути там людині. Такий розумний вулик можна поставити біля таких об’єктів, спостерігати за поведінкою бджіл, щоб ухвалити рішення безпечні для людини. До запропонованих датчиків можна додати інші, збирати більше інформації, яка важлива у певному місці», – зазначив декан факультету «Здоров’я людини», професор СНУ імені Даля Вадим Тарасов.

Зазначається, що автоматизовані IТ-вулики українсько-польських розробників AmoHive отримали визнання на European Bee Award. Їх встановлюють бджолярі у всьому світі. Але постійна пасіка, де проводитимуться навчання для дітей та школярів за новим напрямком – «Інформатика та бджільництво», з’явилася вперше в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів