Поділитись:

89% українців хочуть в НАТО

Понеділок, 10 липня 2023, 13:11
89% українців хочуть в НАТО

Україну у складі НАТО хочуть бачити 89% опитаних українців.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

Наразі 89% українців хочуть бачити Україну в складі НАТО, причому у всіх регіонах абсолютна більшість підтримують такий крок: від 79% на Сході до 93% на Заході. Тобто наразі суспільство нарешті консолідувалося з цього питання та демонструє єдиний погляд.

89% українців хочуть в НАТО 

При цьому для лише 18% прийнятно буде відмовитися від вступу до НАТО заради встановлення миру, а для 76% така ціна є неприйнятною. У регіональному вимірі ми також бачимо консенсусний погляд: від 67% на Сході до 81% на Заході вважають таку поступку неприйнятною для встановлення миру.

89% українців хочуть в НАТО 

Раніше, перед широкомасштабним вторгненням 2022 року, ставлення українців до вступу до НАТО було дещо іншим.

Напередодні Революції Гідності рівень підтримки вступу до НАТО коливався в межах лише 15-20%. Вступ до НАТО не був складовою вимог протестувальників під час Революції Гідності та до завершення Революції Гідності підтримка вступу до НАТО також не зазнавала істотних змін.

Проте окупація Криму та розв’язання росією війни на Донбасі (разом із спробою дестабілізувати інші регіони) вплинула на різке зростання підтримки приєднання до НАТО. Утім, попри значне зростання підтримки вступу до НАТО, станом на 2021 рік у разі референдуму 48% підтримали б вступ, а 24% проголосували б проти вступу. При цьому зберігалася значна регіональна відмінність зі значно більш скептичним ставленням на Півдні і Сході.

Довідково:
Для підготовки пресрелізу були використані результати власного опитування КМІС (проведене протягом 26 травня-5 червня 2023 року методом телефонних інтерв’ю, усього проведено 1029 інтерв’ю з дорослими мешканцями підконтрольних Уряду України територій, похибка за звичайних обставин не перевищує 3,4%) та опитування, яке КМІС провів на замовлення NDI (проведене протягом 10-21 травня 2023 року методом телефонних інтерв’ю, усього проведено 2509 інтерв’ю з дорослими мешканцями підконтрольних Уряду України територій, похибка за звичайних обставин не перевищує 2,4%).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів